Spitalul raional şi Direcția Situații Excepționale din Căușeni au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Acestea sunt primele instituții de profil din Republica Moldova ce vor utiliza asemenea tehnologii de energie regenerabilă. Investițiile de 203.000 euro au fost acordate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Suntem aici să sărbătorim un eveniment pozitiv, acest proiect a durat un pic până a fi realizat, dar iată că într-un final el există. Energie pe biomasă şi încălzire din energiea solară, este o modalitate eficientă pentru a asigura cu resurse de energie locuitorii şi angajaţii acestui spital”, a spus Aneil Singh, Şeful Secţiei Cooperare în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene din RM.
Blocul curativ al spitalului raional din Căușeni oferă, anual, asistenţă medicală la peste 6000 de persoane. Lucrătorii spitalului se arată mulţumiţi de condiţiile pe care le au în prezent, asta datorându-se şi faptului că spitalul a fost recent renovat.
„Anul acesta ne-am mutat în secţia renovată, sunt condiţii foarte bune. În saloane stau câte doi pacienţi, la fiecare două saloane este bloc sanitar unde pacienţii pot face o baie, ca să se aducă în ordine. În saloane e foarte cald, pacienţii sunt mulţumiţi, lucrătorii de asemenea sunt mulţumiţi”, a spus Liuba Danoi, asistenta majoră a secţie.
„A fost că pe o oră două lumina lipsea, dar ne descurcăm. Pacienţii înainte stăteau îmbrăcaţi, într-un pulover într-un ciorap de lână, dar acum singură i-aţi văzut sunt comod îmbrăcaţi şi pentru noi e o plăcere că-i vedem sănătoşi”, a subliniat Savca Natalia, asistentă medicală.
Pacienţii spitalului sunt încântaţi că beneficiază de apă caldă de la energia solară şi sistemul de încălzire pe biomasă. „Anii precedenţi era mai frig şi condiţii nu erau. Era tare frig şi ne îmbrăcam. Iată cum vedeţi suntem cu mânica scurtă şi tare suntem mulţumiţi”, a zis Ecaterina Baltag, pensionară.
„Acest proiect este foarte bine venit pentru pacienţi. Este apă caldă non stop se poate de făcut băiţă în orice timp al zilei şi căldură este”, a subliniat Tamara din satul Sălcuţa.
„În anii 2000 noi aveam probleme foarte mari se întrerupea energia electrică şi căldura. Chiar am avut şi intervenţii chirurgicale extreme petrecute fără lumină electrică. Vedeţi avem o căldură confortabilă, energia electrică nu se mai întrerupe. Cazengeria pe biomasă este de rezervă, în cazul în care va fi întreruptă energia electrică spitalul va activa”, a conchis Ion Ciobanu, medic în chirurgia intensivă, responsabil de comunicare cu publicul şi mass media.
Departamentul Situaţii Excepţionale este a doua instituţie ce beneficiază de Proiectului Energie şi Biomasă. Instituţia a trecut de la gaze la încălzirea cu biomasă extinzându-şi suprafaţa încălzită. De asemenea au fost montate şi colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară.
„În cazul dat este puterea mai mică. Este maxim 100 de KW, sarcina necesară pentru ei, în rest este acelaşi lucru, doar că este un singur cazan. Acum lucrează la 63 de grade”, a precizat Andrei Mereacre, inginer DarnicGaz.
Proiectul Energie şi Biomasă a fost lansat în 2011 având ca scop producerea sigură, competitivă şi durabilă a energiei din biomasă, cea mai accesibilă sursă de energie regenerabilă în RM. În cei cinci ani de activitate peste 130.000 de persoane beneficiază de confort termic sporit şi ecologic.
Cristina Badia, stagiară Agora.
Vezi și aceste știri

Igor Grosu, nemulțumit de modul în care ONU gestionează ajutoarele destinate refugiaților ucraineni din R. Moldova

Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
