„Războiul minciunilor” dintre Sandu și Dodon. Cum se contrazic în afirmații partidele rivale

„Războiul minciunilor” dintre Sandu și Dodon. Cum se contrazic în afirmații partidele rivale

În cadrul unei conferinţe de presă, mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor au prezentat un top format din 10 declaraţii, care după părerea lor sunt mincinoase, făcute de candidatul la funcţia de şef al statului, Maia Sandu. Cu o reacție la acestea, a venit Partidul Acțiune și Solidaritate, care a argumentat unele declarații făcute de socialiști. 

1. Afirmația PSRM: În cadrul conferinței, socialiștii au învinuit-o pe Maia Sandu de faptul că nu a participat la ședința de Guvern în care s-a votat concesionarea Aeroportului.

Răspunsul Partidului „Acțiune și Solidaritate” la această declarație este: „Maia Sandu nu a votat pentru cedarea aeroportului companiei rusești Avia Invest SRL. Acest lucru se vede din stenograma ședinței guvernului de pe data de 30 mai 2013. Mai mult, ea a fost singura persoană care a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să investigheze legalitatea acestei concesionari”.

2. Afirmația PSRM: „Maia Sandu a participat la actul guvernării și a aflat despre furtul de la Banca de Economii abia în anul 2015”. „Asta în timp ce a făcut parte din guvernele care au decis alocarea miliardelor de lei din bugetul de stat sub pretextul salvării depozitelor din BEM. În același timp, în noiembrie 2014, în cadrul Guvernului Leancă, Sandu a votat pentru alocarea a 9,5 miliarde din Banca Națională ca garanție de stat către BEM, Banca Socială și Unibank. Iar în martie 2015, a votat în cadrul Guvernului Gaburici pentru acordarea a noi garanții de stat băncilor falimentare în sumă de 5,5 miliarde de lei. Respectiv Maia Sandu a știut foarte bine pentru ce votează, fiind demonstrată și stenograma acelor ședințe de Guvern care confirmă acest lucru.”, au declarat socialiștii.

Ca răspuns, Maia Sandu a menționat faptul că a fost prezentă doar la a doua ședință referitoare la acordarea garanțiilor de stat.

„La prima ședință, când s-a votat prima garanție, Maia Sandu nu a participat. La a doua ședință, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a dat asigurări că banii de la stat vor fi utilizați pentru a întoarce economiile cetățenilor care aveau depozite la Banca de Economie. De altfel, documentele pentru acordarea primei tranșe de bani au fost semnate de către Adrian Candu. Maia Sandu a fost unicul ministru care a cerut explicații clare și a avut o poziție dură la acea ședință. Ulterior, Maia Sandu s-a opus întoarcerii miliardului din banii cetățenilor și a asigurat că va insista asupra începerii unei anchete internaționale pentru întoarcerea miliardului furat și descoperirea vinovaților. Aceasta va fi prima ei acțiune în calitate de Președinte al țării”, a menționat PAS.

3. Afirmația PSRM: Maia Sandu ar ascunde faptul că a fost membru PLDM. „Această persoană s-a aflat pe locul 5 în lista PLDM pentru alegerile parlamentare din 2014. În toate documentele de la CEC, Maia Sandu figurează în calitate de membru al echipei PLDM. A făcut campanie pentru un partid criminal atunci cînd a fost furat miliardul, a fost concesionat aeroportul”, a precizat deputatul socialist Vlad Batrîncea.

La această afirmație, partidul reprezentat de Maia Sandu a menționat: „reiterăm că Maia Sandu nu a fost membru de partid, întrucât nu a depus vreodată cerere de aderare. Conform legii privind partidele politice, pentru a deveni membru de partid, trebuie să depui o cerere de aderare”.

4. Afirmația PSRM: Maia Sandu, alături de Vlad Filat, ar fi zburat cu un avion charter la Doha după care la Bruxelles plătit din banii lui Ilan Shor care în acea perioadă era președintele consiliului de administrație al BEM.

Ca răspuns la aceste declarații, PAS a mențonat: „reamintim că Maia Sandu a plecat într-o delegație oficială, iar responsabilitatea achitării costurilor aparține Cancelariei de Stat”.

5. Afirmația PSRM: mesajul electoral al Maiei Sandu este un paradox. „Maia Sandu sprijinită de oligarhi declară că este candidatul antioligarhic. „Este o situație paradoxală atunci cînd public Sandu este susținută de oligarhii: Țopa, Sturza, Plahotniuc, Filat și alții. Plahotniuc declară deschis că o susține și o votează pe Sandu, Filat declară din pușcărie că votează pentru galben. Leancă, Ghimpu și alții declară, la fel, deschis că susțin candidatura Maiei Sandu la prezidențiale. Cum poate dumneaei să declare că este candidat antioligarhic cînd este susținută de oligarhi și de cei care participă la guvernare. Sandu este un candidat care a făcut parte din toate alianțele de la guvernare și a fost demisă pentru corupție și nicidecum ea nu poate fi un luptător cu regimul corupt de la guvernare”, a conchis deputatul PSRM Bogdan Țîrdea.

Și la această replică, PAS, a venit cu un răspuns. Aceștia au menționat că Maia Sandu nu s-a văzut niciodată cu Vlad Plahotniuc, iar toate învinuirile sunt minciuni.

„Maia Sandu a declarat în nenumărate rânduri că nu a vorbit și nici nu s-a văzut niciodată cu Vlad Plahotniuc și că nu are nevoie de susținerea acestuia. Iar dacă urmărim ce știri fabrică holdingul deținut de Plahotniuc, putem vedea cu ușurință că acesta vehiculează doar știri defăimătoare și negative la adresa ei. Spre deosebire de Maia Sandu, liderul socialiștilor, Igor Dodon este vechi partener de afaceri cu Plahotniuc: vinderea hotelului Codru, zboruri cu avioanele private ale oligarhului și altele”, a precizat PAS.

6. Socialiștii afirmă că există înregistrarea video de la şedinţa Parlamentului în care „se vede clar că Maia Sandu votează pentru Candu la funcţia de preşedinte al legislativului”.

„Asta este o minciună, pentru că votul a fost secret. Ceea ce prezentați dvs acolo nu reprezintă votul. Nu s-a votat unanim”, a declarat Sandu în dezbatere. Ulterior, Agora a scris că din cei 60 de deputați care au fost la vot, unul a votat împotrivă.

Liderul PAS, Maia Sandu, nu a comentat însă alte trei afirmații expuse de PSRM, printre care contestația de la CEC, care, spun socialiștii, nu a fost depusă de Sandu contra PD-ului; presupusa colaborare cu PCRM, pe care ar fi avut-o Sandu și afirmația că „Maia Sandu este deputat pe banii furaţi de PLDM de la BEM”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.