Câteva zile în urmă, Episcopul de Bălți Marchel a îndemnat creștinii să voteze pentru candidatul socialist Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă. La scurt timp, unii dintre parohi se arată nemulțumiți de îndemnul episcopului. „Dacă episcopul de Bălți Marchel vorbește astfel, cuvintele sunt ale lui, el va fi numaidecât judecat”. Declarația a fost făcută de către Pavel Borșevschi, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chișinău în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează Agora.
„Nu știu de ce se crede că biserica ar trebui să fie un factor decisiv sau să-și dea cu părerea la alegeri și în parlament, și la cele prezidențiale. De fapt, Moldova acum, între cei doi candidați la prezidențiale, putem spune că este împărțită în două. Este, probabil, cea mai mare greșeală sau cel mai mare păcat al unui slujitor al bisericii să își împartă parohia în două pentru că parohia înseamnă alegătorii, alegătorii înseamnă credincioșii. Și preotul trebuie așa de tare să nu își iubească cealaltă parte sau cealaltă jumătate a parohiei, așa de tare să o urască, ca, de exemplu, să îl numească într-un fel sau altul, Doamne ferește, cu cuvinte urâte pe un candidat, în folosul celuilalt candidat”, a precizat parohul.
Potrivit lui Pavel Borșevschi, declarațiile episcopului îi aparțin doar lui, acestea nu reprezintă poziția întregii biserici. „Dacă el vorbește astfel, cuvintele sunt ale lui, el va fi numaidecât judecat. Întâi de Dumnezeu și apoi de poporul pe care el îl păstorește. Eu vreau să îmi cer iertare pentru acest episcop de la doamna Maia Sandu și să îi doresc doamnei succes în alegeri. Ea cu nimic nu este mai prejos decât contracandidatul ei, poate e și mai superioară. Doamne ajută, poporul va decide. Îmi cer iertare de la doamnă, că sunt și eu slujitor al bisericii. Și să mai spun că unii din slujitori uită câteodată la care Dumnezeu slujesc. Eu, ca preot, ca slujitor și ca credincios, nu aș vrea un episcop să îmi vorbească mie de la conferință de presă astfel de binecuvântări”, a subliniat parohul.
De asemenea, Borșevschi a declarat că păcatul unui slujitor al bisericii nu este păcatul bisericii. „De atât episcopul Marchel, în cazul dat, răspunde de fapta lui. Acesta nu este cuvântul bisericii, este cuvântul numaidecât al episcopului Marchel. De atâta el și cu preoții respectivi trebuie să răspundă și înaintea bisericii. Pentru că adevărul bisericesc nu poate fi al meu; eu pot fi în adevărul bisericii sau pot fi în afara bisericii, când îmi exprim părerea mea și o dau, mai ales, Doamne ferește, că ar fi un adevăr al bisericii. De atâta ceea ce a făcut episcopul Marchel este un cuvânt al lui de care el trebuie să răspundă. Biserica nu are nimic cu ceea ce a făcut el. Și atunci când oamenii nu știu să deosebească boala de bolnav, nu știu să deosebească păcătosul de păcat, nu știu să deosebească biserica de slujitor și slujitorul de biserică”, a adăugat parohul bisericii.
La finalul interviului, parohul explică de ce se întâmplă aceste lucru în țară. „Aceasta este starea morală și, cu părere de rău, a unor slujitori ai bisericii. De atât și avem ce avem în țara aceasta. Pentru că la noi mita, minciuna este pusă în capul mesei. Suntem plini de minciună toți. Suntem plini de dorință de a ne îmbogăți, fără ca să muncim. Suntem plini de dorință de a amăgi pe aproapele nostru. Suntem plini de dorință numaidecât de a fi superiori semenului nostru. De atâta pe acestea trebuie să le scoatem din societate, cu Doamne ajută”, a conchis parohul.
Vezi și aceste știri

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina
