BNS vrea să organizeze alte două recensăminte în 2021 și 2022

BNS vrea să organizeze alte două recensăminte în 2021 și 2022

Directorul Biroului Național de Statistică a anunțat când vor fi publicate datele finale ale recensământului din 2014, după ce a fost finalizată introducerea datelor primare. De asemenea, din anul viitor vor începe pregătirile pentru următorul recensământ al populației și locuințelor, precum și recensământul general agricol, conform directivelor europene.

La 1 noiembrie 2016 a fost finalizată etapa de introducere a datelor recensământului populației și al locuințelor din anul 2014, fiind introduse 4.145812 chestionare.

„După finalizarea introducerii datelor urmează cea mai importantă etapă. Vom efectua un lucru analitic de prelucrare a datelor introduse, care necesită eforturi considerabile și mult timp. Pentru a crește calitatea datelor colectate de Biroul Național de Statistică se va efectua evaluarea datelor cu alte surse administrative, precum statistica demografică, registrul de stat al populației, baza de date a consumatorilor de energie electrică, gaze naturale, etc. De asemenea, se va efectua estimarea persoanelor care nu au fost incluse în recensământul din 2014, din cauza refuzurilor sau necontactării respondenților”, a declarat directorul general al Biroului Național de Statistică Vitalie Valcov în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

Experții internaționali care consultă Biroul Național de Statistică susțin că marja de eroare la introducerea datelor recensământului este destul de mică și constituie aproximativ 0,3%.Data limită de prezentare a rezultatelor recensământului persoanelor și locuințelor din 2014 este 31 martie 2017, dar acestea ar putea fi prezentate și mai devreme.

Cu toate că nu au fost prezentate datele finale ale recensământului din 2014, Biroul Național de Statistică va efectua din anul viitor pregătiri pentru următoarele recensăminte, conform directivelor europene.

„Chiar dacă au rămas câteva luni până la finalizarea și publicarea datelor recensământului populației și a locuințelor, noi deja ne gândim pentru viitor. Începând cu 2017 vor demara lucrările de pregătire a recensământului populației și locuințelor, care va avea loc în 2021, sper să fie susținută de Guvern. Am ales anul 2021, fiindcă am întârziat pregătirea datelor recensământului din 2014. Pe de altă parte dorim să fim în rând cu UE, care nu este o recomandare, dar o decizie prin regulament adoptat ca recensământul din țările europene să fie efectuat în 2021. De asemenea, dorim ca recensământul general agricol, care a avut loc pentru prima dată în țara noastră în 2011, să fie efectuat în 2022. Următorul recensământ va fi efectuat în baza noilor tehnologii, când recenzorii vor introduce cu ajutorul tabletelor datele de la respondenți și ele vor fi incorporate în mod automat în baza de date” afirmă Vitalie Valcov.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal