
VIDEO. Sfaturi de la experți internaționali! Cum s-a desfășurat prima ediție de Chișinău Startup Week
În perioada 7-13 noiembrie a avut loc Chișinău StartUp Week, săptămâna dedicată antreprenoriatului în domeniul IT. Evenimentul a adunat experți internaționali, oameni de afaceri cu experiență, precum și investitori, care și-au împărtășit experiența proprie, provocările pe care le-au înfruntat, succesele dar și eșecurile pe care le-au avut, sau au relatat exemple relevante din țările pe care le reprezintă. În cadrul sesiunii referitoare la finanțarea startupurilor, participanții au fost familiarizați cu diverse instrumente și surse posibile de investiții pentru proiectele lor.
・
„Este dificil să începi un start-up în domeniul IT oriunde în lume. În Moldova sunt anumite provocări specifice. Una dintre ele este lipsa investițiilor. Totodată, Moldova are unele oportunități comparativ cu alte țări în ce privește dezvoltarea afacerilor în domeniul IT. Printre acestea se numără accesul (și viteza mare) la internet, accesul la developperi, la ingineri și tot așa mai departe. Sunt multe oportunități și unele provocări în plus”, a precizat Matt Rutter, Director pe Operațiuni la „Kingdom Paradigm”.
Dovydas Varkulevicius, Președinte al Asociației Investitorilor din Lituania, a prezentat în linii generale practicile internaționale privind finanțarea startupurilor și a arătat o serie de exemple de startupuri din Lituania care au atras investiții, dar totuși au avut dificultăți în continuare.
„Când începi pe cont propriu este complicat pentru că trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru fiecare pas pe care îl faci. Însă, dacă oamenii care au deja o afacere și își împărtășesc experiență cu tine, atunci îți va fi mai ușor”, a spus Dovydas Varkulevicius, Președinte al Asociației Investitorilor din Lituania.
Zvika Kezurer, membru al organizației de investiții de tip Angel „After Dox” din Israel, a împărtășit propriile convingeri despre modul în care un startup ar trebui să-și aleagă investitorul potrivit, care să-i aducă valoare mult mai mare decât resursele bănești propriu-zise. Este foarte important ca investitorul să poată asigura conexiuni cu potențialii clienți și, fiind specialist în domeniul de operare a proiectului, să consulte fondatorii cum să-i asigure o creștere rapidă.
„Dacă cineva dorește să fie antreprenor, trebuie să gândească cu mulți pași înaintea ideii de afacere. Trebuie să planifice cum o să decurgă totul, cum o să găsească finanțare, cum o să găsească angajați. Va fi nevoie de multă planificare și viziune, înainte să înceapă afacerea”, a subliniat Zvika Kezurer, membru al organizației de investiții de tip Angel „After Dox” din Israel.
Matt Rutter, Director pe Operațiuni la Kingdom Paradigm, moderatorul panelului de discuții privind finanțarea afacerilor, a ajutat antreprenorii din Moldova să obțină informații utile și exemple interesante din experiența vorbitorilor, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mecanismele de finanțare și cum gândesc investitorii. Acesta a încurajat audiența să aibă încredere mai mare în propriile competențe și șansă de reușită, pentru că posibilități în Moldova există.
„Cred că este posibil. Aud prea des că este imposibil să faci o afacere bună/fezabilă în Moldova. Aud prea des că este imposibil să au o afecere legală și curată în Moldova. Nu este așa. Nu este imposibil. Cu siguranță este posibil”, a conchis Matt Rutter, Director pe Operațiuni la Kingdom Paradigm.
Chisinau StartUp Week este un eveniment organizat în premieră în țara noastră de Tekwiil și de Asociația Națională a Companiilor în domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, în cadrul proiectului Dezvoltarea centrului de Excelență în Domeniul TIC în Parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.
P.