Trump promite să scoată SUA din Acordul Climatic de la Paris

Trump promite să scoată SUA din Acordul Climatic de la Paris

Donald Trump, viitorul președinte al Statelor Unite a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om și a promis să „anuleze” Acordul climatic de la Paris, pe care îl consideră rău pentru afacerile americane, potrivit publicației Quartz, scrie mediafax.ro.

Sute de membri ai Academiei Naționale de Științe au semnat o scrisoare deschisă adresată candidatului republican la alegerile prezidențiale (Donald Trump), susținând că decizia de a retrage Statele Unite din acord implică consecințe severe și pe termen lung pentru viitorul vieții umane pe Pământ. La nivel mondial, Statele Unite sunt al doilea cel mai mare producător de gaze cu efect de seră, după China.

Trump nu poate anula acordul, dar poate genera efecte în rândul celor 193 de țări participante dacă retrage Statele Unite din înțelegerea de a Paris. Decizia ar pune sub semnul îndoielii planul COP 21 de a reduce din emisia gazelor cu efect de seră.Principala obiecție a lui Trump vizează controlul birocraților străini asupra cantității de energie pe care o utilizează SUA. Obiecția acestuia nu este, însă, întemeiată, potrivit negociatorului american Todd Stern, care a explicat că nici o țară nu dictează alteia planul de emisii.

Publicitate

Donald Trump are la dispoziție trei modalități prin care își poate pune în aplicare ideea. În primul rând, Trump poate retrage formal Statele Unite din acord în decursul unui an după intrarea în vigoare a înțelegerii, prin abandonarea tratatului climatic din 1992. Acest lucru nu necesită acordul Congresului.

A doua opțiune este reprezentată de amânarea până la finalul primului semestru al mandatului, apoi scoaterea Statelor Unite din acord în baza unei clauze existente. După ce s-au alăturat tratatului de la Paris, țările trebuie să aștepte cel puțin trei ani înainte să declanșeze perioada de retragere de un an, urmată de un alt an de așteptare.

Ultimul și cel mai probabil scenariu implică lipsa impunerii unor reguli sau a unor măsuri necesare pentru a reduce nivelul poluării în Statele Unite. Trump a declarat că el ar elimina Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din Statele Unite, agenția responsabilă cu reglementările în ceea ce privește poluarea și gazele cu efect de seră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal