Grupul academic J-143 de la Universitatea de Stat din Moldova au organizat o conferință de presă cu tema „Violența față de animale în Republica Moldova”. În cadrul acesteia au fost abrodate principalele probleme legate de acest subiect împreună cu specialiști din domeniu.
Republica Moldova se confruntă cu fenomenul violenței față de animale. Deși aceasta nu pare a fi atât de important în contextul actualelor evenimente din țară, totuși studenții facultății de jurnalism au încercat să convingă că problema trebuie luată în vizor și abordată cu seriozitate.
În prezent pe marginea cazurilor de maltratare a animalelor nu se deschid dosare penale din motiv că lipsește o lege în acest sens.
„În 2006 am avut o tentativă de a elabora o lege în acest sens, înspirându-ne din legile internaționale. La acel moment au fost colectate 5000 de semnături, dar cu mare regret s-a trecut prima lectură și aici s-a stopat”, a menționat președintele Organizației Obștești pentru protecția animalelor fără adăpost „ALGA”, Valentina Dudnic.
Dudnic a mai adăugat că rezolvarea problemei se va putea face doar prin dezvoltarea unei educații civice, iar o contribuție majoră în acest caz o poate avea și mass-media prin promovarea materialelor informativ-educative.
Anual sunt înregistrate în jur de 200 dosare pe cazuri de maltratare a animalelor, care sunt transmise către Agenția Națională pentru Protecția Animalelor. Însă numărul acestor cazuri este cu mult mai mare, dacă se includ și cazurile care nu ajung în vizorul autorităților.
Vezi și aceste știri

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina
