FOTO. Râul Răut, mai curat! Mai multe obstacole instalate ilegal au fost eliminate

FOTO. Râul Răut, mai curat! Mai multe obstacole instalate ilegal au fost eliminate

După jumătate de an de la demararea acțiunilor de curățare a cursului râului Răut, primele obstacole au fost eliminate. Despre aceasta au anunța Serviciul Piscicol de Stat. Potrivit acestora, gardurile improvizate instalate de către localnicii satelor din apropierea râului Răut au fost scoase. În prezent, râul este mai curat.

Efortul comun al instituțiilor subordonate Ministerului Mediului și a Administrației Publice Locale s-a încheiat cu eliminarea a 134 garduri, podețe și alte obstacole instalate ilegal în preajma satelor Ohrincea, Jevreni, Bălășești, Mașcăuți, Butuceni, r-nul Criuleni; Complexul muzeal Orheiul Vechi, satele Trebujeni, Furceni, Jeloboc, Pohorniceni, or. Orhei. „Treptat, râul își va căpăta înfățișarea naturală, iar ihtiofauna, precum și celelalte componente ale ecosistemului râului Răut se vor restabili”, menționează Serviciul.

Potrivit sursei citate, menținerea în continuare a cursului de apă fără obstacole va depinde în mare parte de implicarea cetățenilor din localitățile amplasate în preajma râului, iar în cazul apariției de noi garduri, instituția roagă să fie informate structurile de protecție a mediului din teritoriu, scrie provincial.md.

Publicitate

Sursa menționează că, în acest proces au fost implicate următoarele structuri de stat: Serviciul Piscicol, Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenția „Moldsilva”, Agenția „Apele Moldovei”, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Întreprinderea de Stat „Expediția Hidro-Geologică din Moldova”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Amintim că, două hidrocentrale de pe râul Răut, care în prezent sunt nefuncționale, ar putea fi renovate după ce astăzi, în cadrul ședinței Executivului, a fost aprobată o hotărâre de Guvern care le va trece pe acestea în gestionarea Agenției „Apele Moldovei”.

Mini-hidrocentralele din satul Căzănești și satul Piatra, raionul Telenești și respectiv - Orhei, au fost construite în anii '50 ai secolului trecut, însă activitatea acestora a fost sistată odată cu deschiderea hidrocentralei de la Dubăsari.

Precizăm că, potrivit experților, dacă aceste hidrocentrale nu vor fi renovate, râul Răut ar putea ajunge un râu mort în doar câțiva ani. Potrivit expertului în mediu, țara are nevoie de programe concrete de reabilitare a râurilor, în special al celui mai mare afluent al râului Nistru - Răut.

Anterior, însă, ministrul Mediului Valeriu Munteanu a declarat pentru Agora că, de fapt, construcțiile hidraulice din apropierea râului Răut ar putea fi distruse. „Situația râului Răut este la fel ca și cea a 3700 de râuri din Republica Moldova, care au fost îngrădite prin diferite construcții hidraulice de-a lungul ultimelor 25 de ani. Urmează să întreprindem acțiuni cu privire la Răut și alte râuri din Moldova”, a declarat ministrul.

0 01 02 03 04 05 06 07

...

...

...

...

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal