*Acest material este sponsorizat

Robotica înseamnă oportunități pentru copiii din sate

Robotica înseamnă oportunități pentru copiii din sate

Feodora Guțuleac este o profesoară pasionată de matematică și informatică. Tot timpul și-l petrece predând la două instituții educaționale din raionul Glodeni: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” și Gimnaziul „Petrunea”. Demult visa să creeze un cerc de robotică, motiv pentru care nu a scăpat nicio oportunitate de a participa la instruirile în acest domeniu. După ce a fost în Coreea de Sud la un training de robotică, s-a înscris și la cursurile organizate la Chișinău de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Pe parcursul acestuia, profesoara a redescoperit principiile de construire și programare a roboților LEGO® MINDSTORMS® EV3 și a asistat și la sesiuni practice, în cadrul cărora a fost implicată în setarea comenzilor pentru roboți și urmărirea executării acestora.

„Am aflat mai multe despre elementele de funcționare a acestor roboți. A fost un training mai amănunțit și mult mai explicit. Am reușit să ne dezvoltăm anumite abilități, să punem în practică unele cunoștințe teoretice, iar astfel le vom putea explica mai ușor elevilor partea aplicativă a disciplinei pe care o predăm. Mi-a plăcut foarte mult.”, a spus profesoara. Instruirile la care a participat dna Guțuleac fac parte din programul Roboclub, lansat în mai 2014. Inițiativa pornită de USAID Moldova presupune inclusiv echiparea instituțiilor de învățământ cu seturi de robotică, iar profesorii sunt foarte interesați de această oportunitate. Dna Feodora Guțuleac nu este o excepție, de aceea a aplicat la concursul de dotare a instituțiilor de învățământ cu seturi de robotică, iar la mijlocul lunii octombrie gimnaziul ”Petrunea” a fost dotat cu 3 roboți de bază LEGO® MINDSTORMS® EV3 și 2 seturi Expansion.

„Sunt fericită că am obținut aceste seturi de robotică. Elevii mei de la disciplinele de informatică doreau să pipăie produsul final al acestei materii. De când avem roboții la orele practice, elevii au văzut că datorită informaticii, unele lucruri se pot mișca, că această știință are o aplicabilitate practică. Programarea roboților este o experiență frumoasă, iar acest tip de activitate poate fi pipăit, este viu și atractiv.”, spune profesoara.

Dna Guțuleac povestește cu bucurie despre entuziasmul manifestat de elevi față de noile seturi de robotică. „Copii au fost curioși să descopere roboții. I-au construit și i-au programat singuri, iar când au văzut că într-un final robotul merge, au rămas impresionați. Acum elevii mei așteaptă cu nerăbdare următoarea lecție.”

Profesoara speră că de acum încolo va obține mai multe premii importante la concursurile de profil. „Avem planuri mari pe viitor. Sunt copii care au capacități în domeniu, care trebuie descoperite și după care cultivate, iar acest lucru ne va reuși și cu ajutorul cercului de robotică. Unul dintre elevii mei a ocupat loc de frunte în cadrul  Concursului Național de Științe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” câțiva ani la rând. Astăzi, este student la Institutul de Aviație din Moscova. Un băiat extraordinar, care, doar ghidat de mine, a învățat singur limbaje de programare", povestește femeia.

 Partenerii de implementare planifică să extindă acest program, astfel încât mai mulți elevi să aibă acces la cursurile de robotică.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova: „Planificăm să continuăm susținerea și dezvoltarea acestui proiect. În acest an, peste 2000 de elevi participă la cele 83 de cluburi de robotică organizate în instituțiile educaționale și bibliotecile din țară. Unul dintre motivele pentru care USAID Moldova susține acest proiect este că programul RoboClub are o contribuție directă la creșterea sectorului TIC și prin urmare, la creșterea economică a țării. Mai mult, elevii care sunt implicați în astfel de activități își dezvoltă capacitățile de logică, spiritul de lucru în echipă,  devin mai comunicativi și înțeleg mult mai ușor acea teorie pe care o învață la matematică, fizică, chimie sau alte materii.”

Profesoara mărturisește că este martorul fenomenului migrației masive. Tot mai puțini copiii își au părinții acasă, tot mai mulți ajung singuri. Lipsa unei îndrumări în sânul familiei își pune amprenta asupra educației, în pofida eforturilor pe care le face școala. Rămași singuri, copiii nu au activități educative, care să le ocupe timpul. Banii vin ușor de peste hotarele țării, iar tentațiile sunt enorme. „În contextul acestei probleme sociale, ne-am gândit că cercul de robotică va oferi copiilor un mediu interesant, care să-i facă pasionați de un domeniu ce le poate deveni într-o zi profesie", conchide dna Guțuleac.

 Programul de studiere a roboticii Roboclub, inițiat de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, a început în primăvara anului 2014 și urmărește creșterea interesului tinerilor față de domeniul științei/tehnologiei și ingineriei.
 

P.

P.

Vezi și aceste știri
Cum va fi vremea în această săptămână și ce temperaturi ne așteaptă. Prognoza meteo

Cum va fi vremea în această săptămână și ce temperaturi ne așteaptă. Prognoza meteo

Contraofensivă demarată cu succes. În regiunea Harkiv, militarii ucraineni au ajuns la granița cu Federația Rusă

Contraofensivă demarată cu succes. În regiunea Harkiv, militarii ucraineni au ajuns la granița cu Federația Rusă

Mai multe arme şi ajutoare sunt în drum spre Ucraina, a anunțat Kuleba după întâlnirea cu Blinken

Mai multe arme şi ajutoare sunt în drum spre Ucraina, a anunțat Kuleba după întâlnirea cu Blinken

Advertoriale
Sucursala maib „Miron Costin” și „Miron Costin Business Centru” s-au transformat conform identității de brand reînnoite

Sucursala maib „Miron Costin” și „Miron Costin Business Centru” s-au transformat conform identității de brand reînnoite

Cele mai fiabile automobile second-hand în 2022

Cele mai fiabile automobile second-hand în 2022

Cu poftă de... Acasă – o nouă superofertă la creditul imobiliar de la Victoriabank

Cu poftă de... Acasă – o nouă superofertă la creditul imobiliar de la Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Organizatorii Eurovisionului sunt acuzați că au modificat votul României. Punctajul maxim pentru Moldova a fost atribuit Ucrainei
 • 2
  Scandal la Eurovision. Juriile naționale din șase țări au fost descalificate
 • 3
  EDITORIAL | N-a fost un accident. Un copil a murit pentru că foarte mulți adulți nu și-au făcut munca
 • 4
  Filmat în plin război, printre ruine. Câștigătoarea Eurovision Kalush Orchestra a lansat videoclipul piesei „Stefania” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.