VIDEO. Ecosistemul digital din Moldova, discutat la „Chișinău Startup Week”! Cu ce recomandări vin experții internaționali

VIDEO. Ecosistemul digital din Moldova, discutat la „Chișinău Startup Week”! Cu ce recomandări vin experții internaționali

Ecosistemul antreprenorial tehnologic din RM este foarte important pentru modernizarea și dezvoltarea economică a societății. Elementele acestuia ar trebui să îi încurajeze pe antreprenori, să-i ajute să îşi înceapă propria afacere şi să le mărească şansele de reuşită. Fiind un ecosistem foarte tânăr, acesta se confruntă cu o serie de dificultăți care-i împiedică dezvoltarea.

Cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, care susține industria IT, dar și cu implicarea fondului de dezvoltare și cooperare a Ministerului Estonian de Externe, un grup de experți străini au realizat o cartografiere a ecosistemului antreprenorial tehnologic din RM și au generalizat principalele probleme dar și soluțiile recomandate pentru dezvoltarea antreprenoriatul tehnologic din țara noastră. 

Anca Albu, expert străin:  Principalele probleme pe care ecosistemul antreprenorial le are în Moldova sunt următoarele: primul ar fi lipsa de colaborare între părțile active din ecosistem, al doilea ar fi lipsa de încredere în sistem, în Guvern și al treilea eu aș spune că este lipsa de educație antreprenorială. Iar soluțiile pentru acestea ar fi, unu la mână -  lucru în echipă, colaborarea dintre cele trei părți, a doua soluție ar fi educarea unei mentalități mai proactive, lumea ar trebui să înceapă să se mai implice personal în ce se întâmplă în momemtul de față.

Temelia ecosistemului favorabil pentru dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic în Moldova are la bază o serie de concluzii prezentate anterior în cadrul Moldova ICT Summit 2016. Principale recomandări enunțate atunci au fost: educația antreprenorială și promovarea culturii antreprenoriale, crearea unei platforme de promovare și comunicare - Startup Moldova, acces la capital pentru finanțarea afacerilor din domeniul IT, dar și atragerea specialiștilor IT din afara țării prin implementarea unor reglementări care să încurajeze antreprenorii de peste hotare să-și deschisă startup-uri în RM („Startup Visa”).

Ionela Titirez, Manager Dezvoltarea Antreprenoriat și Educație TIC, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: Dezvoltarea spiritului de antreprenoriat și a culturii antreprenoriale în Moldova, dezvoltarea start-upurilor  este foarte importantă. Acest exercițiu de cartografiere a ecosistemului de start-up din Republica Moldova a fost un prim pas pentru a organiza ceea ce s-a creat în ultimii ani. Am fost foarte bucuroși să vedem mai multe inițiative care au apărut în acest sens și au completat acele goluri care erau, apărând mai multe inițiative și mai multe  evenimente, este complicat pentru antrepreori să se orienteze și să urmărească ce se întâmplă. De aia, am decis că este importantă existența unei platforme unice, care să servească drept punct de informare pentru start-upuri și pentru organizații. Este și o modalitate de promovare a tuturor membrilor ecosistemului. Am făcut o primă tentativă de cartografiere. Am prezentat rezultatele preliminare, desigur, nu este una exhaustivă.O să continuăm să lucrăm la această hartă și sperăm să o vedem în creștere.

Experții străini care au participat la panelul de discuții care a urmat după prezentarea cartografierii au venit și cu o serie de recomandări pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din RM.

Dovidas Varkulevicius: Am trei recomandări pentru ecosistemul antreprenorial IT din Republica Moldova. Este important să fie creată o rețea de mentorat, în cadrul căreia să fie fie împărtășită experiența între antreprenorii de succes și cei care fac un startup. Apoi trebuie creată o rețea a investitorilor din sectorul IT (angel investors) sau o altă asociație care să faciliteze cooperarea dintre aceștia și de asemenea, trebuie creată o organizație puternică în jurul Start-up Moldova , care să influențeze crearea politicilor publice a Guvernului. Ce ar trebuie să facă Guvernul Republicii Moldovei? Primul lucru trebuie să susțină, după care să  creeze mediul și să nu intervină direct în tot ecosistemul de afaceri. Este important să alimentezi ecosistemul, nu trebuie să te amesteci.

Harri Tallinn, expert, Estonia:  Este vorba despre comunitate, deci, aș zice că oamenii trebuie lăsați să facă ceea ce le place să facă și trebuie să-i motivezi să poată face acest lucru. Cred că e cea mai importantă parte aici. În Estonia, la fel, lucrurile au început să se miște de jos în sus. Cred că aceasta este prima recomandare. A doua ar fi următoarea: știu că în Moldova sunt multe companii IT care fac munca pentru alte țări din afară. Cred că ar trebui găsită soluția cum trebuie să fie motivați pentru aș începe propriile afaceri. Aveți resurse bune aici.

În vederea consolidării comunității de Startup-uri din țara noastră a fost lansată recent platforma startupmoldova.tech, care va deveni punctul de informare central pentru toți cei interesați de antreprenoriatul tehnilogic. USAID Moldova de mai mulți ani susține domeniul IT din RM, care are un ritm rapid de dezvoltare și servește drept catalizator al creșterii economice a Moldovei prin transformare tehnologică și inovație.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.