Viceministrul Economiei: Numărul actelor permisive se va reduce la 200, până la finele anului

Viceministrul Economiei: Numărul actelor permisive se va reduce la 200, până la finele anului

Autoritățile din Republica Moldova au inițiat un șir de reforme pentru a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri. O parte din acestea urmează a fi realizate până la finele acestui an.

În cadrul conferinței Internațională a IMM-urilor, care a avut loc astăzi, au fost prezentate reformele care sunt implementate pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării afacerilor.

„În acest an a fost modificată Legea cu privire la comerțul interior. Aceste modificări prevăd facilitarea lansării afacerilor în domeniul comercializării serviciilor și a produselor. Am înlocuit acea autorizație în domeniul comerțului cu o simplă notificare. Scopul este facilitarea lansării afacerii și implicarea organelor abilitate cu funcții de control cu supravegherea pieței la etapa de după lansare a afacerii. Acest lucru va reduce esențial timpul necesar pentru lansarea afacerii de la 70 de zile se reduce până la 15 zile, iar în cazul când activitatea va avea risc sporit pentru sănătatea populației sau asupra mediului va fi necesară și autorizația sanitară sau sanitar-veterinară. În rest, agentul economic după ce primește notificarea poate să înceapă activitatea”, a declarat Viceministrul Economiei Vitalie Iurcu în cadrul evenimentului.

El mai spune că începând cu anul viitor va fi implementat ghișeul electronic, ce va permite o mai bună interacționare la lansarea unei afaceri și mai puțin timp pierdut de către un antreprenor.

De asemenea, este realizată optimizarea numărului de acte permisive. „La prima etapă am optimizat numărul acestora cu 25%, din totalul de circa 414, iar până la finele acestui an preconizăm să reducem numărul acestora până la 200. Acest fapt va contribui la sporirea concurenței și o mai mare deschidere a pieței pentru întreprindere care se lansează activitatea propriu-zisă.”Vice-ministrul Economiei menționează că a fost elaborată o nouă Lege cu privire la controalele de stat, care prevede o schimbare esențială a funcțiilor de control din partea organelor abilitate cu această funcție și un caracter preponderent consultativ al acestor controale, precum și reducerea numărului instituțiilor abilitate cu funcții de control de la 34 la 17.

„Acum este lansată reforma instituțională de reorganizare a acestor instituții. Astfel, din 2017 vor avea o nouă abordare din partea organelor abilitate cu funcții de control față de mediul de afaceri. Mai este implementată reforma raportului unic, care prevede simplificarea și optimizarea cu circa 40% a informației care o prezintă agentul economic și timpul necesar. Până acum agentul economic trebuia practic aceeași informație către cinci instituții. În viitor acest raport va fi prezentat doar organului fiscal, iar restul instituțiilor vor avea acces la această informație pe baza platformelor unice electronice pentru a obține toată informația necesară”, susține Iurcu.

Totodată până la finele acestui an Ministerul Economiei își propune să simplifice procedura de lichidare a afacerii, în condițiile când aceasta nu are datorii față de bugetul de stat. Se prevede o radiere simplificată a acestei din registrul întreprinderilor de stat a persoanelor fizice și juridice. De asemenea, va fi propusă o nouă lege cu privire la comerțul electronic.

În cadrul acestui eveniment antreprenorii și înalții funcționari au discutat problemele cu care se confruntă Întreprinderile Mici și Mijlocii și au fost premiați mai mulți antreprenori care s-au remarcat pe parcursul acestui an.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.