Obervatorii Promo-LEX au enunțat ultimele constatări din raportul de monitorizare al Alegerilor Prezidențiale 2016. Constatările vizează perioada 28 octombrie 2016-10 noiembrie curent.
„Din totalul proceselor verbale de numărare a voturilor - 2025, au fost constatate 62 procese verbale eronate. Astfel, suma voturilor pentru concurenți nu coincide cu numărul total de voturi balabil exprimate în procente 2.91% din procese verbale analizate. De asemenea, sunt incertitudini legale privind modalitatea de calcul a voturilor exprimate în favoarea candidaților: alegerile prezidențiale- voturile alegătorilor care au mers la alegeri; alegeri locale - voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare; alegerile parlamentare - voturile valabil exprimate în ansamblu pe țară. În acest sens, potrivit recalcului în baza datelor oficiale CEC, Maia Sandu a acumulat 38,12% și Igor Dodon 47,24%”, a declarat șeful misiunii de observare Promo-LEX, Pavel Postică.
Observatori acreditați din partea concurenților electorali: Igor Dodon - 1956 observatori și Maia Sandu - 1345 observatori.
Promo-LEX constată respectarea deficientă a programului de activitate de către membriii Birolului Electoral al Secțiilor de Votare: pe data de 9 noiembrie curent, în intervalul orelor 15.00-17.00, pe un eșantion de 203 secții de votare, în 129 secții de votare nu au răspuns la apel, estimativ în procente - 63,5%.
Programul de lucru a secțiilor de votare: deficiențe în asigurare cu agentul termic, iluminare insuficientă, conectare problematică la internet, erori în listele electorale.
În perioada electorală dintre cele două tururi de scrutin, Promo-LEX a constatat implicarea clericilor Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove în campania electorală prin manifestarea publică a preferințelor politice și favorizarea concurentului electoral Igor Dodon. Promo-LEX consideră acest fapt, drept o încălcare din Constituția Republicii Moldova care stabilește caracterul laic al statului și separarea cultelor religioase de stat. La fel, s-a constatat încăcarea de la Legea privind libertatea de conștiință, de gândire și de religie, care obligă cultele religioase și părțile lor componente să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizații social-politice.
Activități din cadrul campaniei electorale: „Activitatea întâlnirea cu cetățenii, campanii din ușă în ușă ale concurenților: Igor Dodon - cel puțin 10 activități, iar Maia Sandu - cel puțin 19 activități. O altă activitate este denigrare/PR negru, astfel, s-au constatat cel puțin un tip de material publicitar cu un conținut denigrator la adresa concurentului Igor Dodon și cel puțin 4 materiale publicitare cu un conținut denigrator la adresa concurentului Maia Sandu”, a informat șeful misiunii de observare Promo-LEX, Pavel Postică.
De asemenea, activități din cadrul campaniei electorale, observatorii Promo-LEX au constatat:
„2 cazuri de utilizare a resurselor administrative a candidatului Igor Dodon, prin implicarea asistentei sociale și angajaților direcției raionale de învățământ. Oferirea cadourilor electorale: 2 cazuri observate fiind implicat candidatul Igor Dodon, prin oferirea de prânzuri gratuite pensionarilor și a cadoruilor bănești, organizarea focurilor de artificii”, a mai adăugat șeful misiunii de observare”.
Promo-LEX, observă că, 94% din totalul cheltuielilor efectuate de concurenți în primul tur de scrutin sunt pentru publicitate. Celelalte cheltuieli se referă la: utilizarea transportului - 2%, delegarea sau detașarea persoanelor (voluntari/observatori) - 2%; întruniri și evenimente - 1%, costuri suplimentare de întreţinere - 0,3%, comunicații - 0,3%, cheltuieli pentru consultanță - 0,2% şi alte cheltuieli - 0,1%.
Vezi și aceste știri

Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială
