DOC. Dodon: Sandu a dat indicații instituțiilor de învățământ să transfere conturile la BEM. Sandu: Nu este semnătura mea

DOC. Dodon: Sandu a dat indicații instituțiilor de învățământ să transfere conturile la BEM. Sandu: Nu este semnătura mea

În ultima zi de campanie electorală, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un document care potrivit lui a fost semnat în 2013 de fostul ministru al Educației, Maia Sandu. În document se solicită ca în termen de patru zile instituțiile de învățământ să transfere conturile bancare în Banca de Economii. În replică, liderul PAS, Maia Sandu, spune că semnătura de pe documentul prezentat de Dodon nu-i aparține. Ba mai mult, Sandu susține că a anulat acea decizie. 

Subiectul celor două documente ține de modul de administrare a pachetului de acțiuni al statului la Banca de Economii și a situației din domeniul financiar-bancar.

„Scrisoare semnată de Maia Sandu, decembrie 2013. În luna august 2013 Banca de Economii a fost privatizată de Ilan Shor împreună cu Filat. În luna decembrie 2013 Maia Sandu poruncește ca toate conturile instituțiilor de învățământ să fie transferate la Banca de Economii. Cine i-a dat indicații? Filat? În patru zile, urgent toate soldurile la BEM”, a declarat astăzi Dodon.

Publicitate

Decizia semnată de Maia Sandu la care face referire Igor Dodon a fost semnată în decembrie 2013. Socialistul a dat de înțeles că decizia a venit ca urmare a unei indicații din partea liderului PLDM de atunci Vlad Filat.

La scurt timp, Maia Sandu a venit cu o replică.

„Semnătura nu este a mea. Este semnătura unui viceministru. Colegul meu a făcut acest lucru la indicația Cancelariei de stat. Când am aflat de această decizie am anulat-o chiar dacă Cancelaria de stat a cerut acest lucru. Această circulară a fost anulată. Este o dovadă în plus că Igor Dodon nu se informează atunci când lansează asemenea acuzații”, a declarat Maia Sandu.

O Hotărîre a Parlamentului din 21 iunie 2013 pare să demonstreze altceva.

În iunie același an, Parlamentul însă a adoptat o altă Hotărîre care prevede printre altele că:

„Parlamentul și Guvernul vor întreprinde toate măsurile necesare, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a transfera către „Banca de Economii” S.A. rulajele întreprinderilor şi instituţiilor de stat şi ale întreprinderilor în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni”. Hotărîrea Parlamentului nr. 152 din 21.06.2013.

Autor:

Hotărârea în cauză De menționat că în acea perioadă Dodon era deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

...

Agora menționează că Ilan Shor a fost ales președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii la 30 aprilie 2014.

Cu doar câteva zile înainte un pachet 24,9% din acțiuni de la Banca de Economii a Moldovei a fost achiziționat de Banca de stat a Federației Ruse „Внешэкономбанк” (ВЭБ).

Cota statului în capitalul Băncii de Economii a Moldovei (BEM) s-a diminuat de la 56% la sută la 33,38%, în urma emisiei suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc la 29 august 2013.

În acest fel Guvernul a pierdut benevol 20 la sută din acţiunile instituţiei, care au fost preluate de compania cu capital străin SRL „Sisteme Informaţionale Integrate", al cărei beneficiar este compania „Constanta" din Rusia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal