Membrii CEC s-au certat din cauza unei contestații din partea lui Igor Dodon

Membrii CEC s-au certat din cauza unei contestații din partea lui Igor Dodon

În cadrul ședinței extraordinare a CEC-ului care a avut loc astăzi au fost examinate două contestații din partea liderului PSRM Igor Dodon. Una din ele a fost respinsă, iar alta trimisă la reexaminare după lungi dezbateri și replici dure din partea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Membrii CEC s-au reunit astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare, fiind luată decizia de a examina două contestații din partea lui Igor Dodon.

Vadim Filipov, reprezentantul liderului PSRM, a depus o contestație prin care solicita de a constata folosirea de către concurentul electoral Maia Sandu a fondurilor financiare și materiale nedeclarate și de a-i impune o sancțiune conform codului electoral.

Publicitate

Autorul invoca faptul că la data de 6 noiembrie 2016, Andrei Năstase a avut o întâlnire electorală cu diaspora moldovenească din orașul italian Padova, pentru susținerea concurentului electoral Maia Sandu. Contestatarul susține că evenimentul a avut loc într-o sală polivalentă închiriată și amenajată cu sisteme audio și diverse materiale de agitație electorală. Totodată Maia Sandu ar fi susținut prin skype o adresare publică cu tentă de agitație electorală către participanții la acest eveniment.

Filipov afirmă că cheltuielile pentru acest eveniment nu au fost reflectate în raportul privind veniturile și cheltuielile din campania electorală a Maiei Sandu. El a solicitat anularea înregistrării candidatului Maia Sandu la aceste alegeri.

În cadrul dezbaterilor aprinse dintre membrii CEC, s-a constatat totuși că nu a existat o intervenție a Maiei Sandu prin skype, imaginile video au reprezentat un spot electoral publicat anterior pe pagina de Facebook a liderului PAS.

Sergiu Gurduza care a fost raportor pe această contestație, a propus ca ea să fie respinsă din cauza faptului că nu există probe care să demonstreze implicarea liderului PAS în organizarea acelei întâlniri.

„În condițiile în care nu se demonstrează practic nimic, ci doar se fac alegații și se invocă că prin skype sau prin nu știu ce. De ce noi trebuie să demonstrăm inversul când nici măcar nu se demonstrează măcar litera „a”?. Dacă nu există a legătură cauzală, nu poate fi obligarea de a raporta aceste cheltuieli”, a declarat revoltat membrul CEC Sergiu Gurduza.

Alți membri au considerat că Maia Sandu trebuie avertizată și să anunțe cheltuielile asumate pentru această întâlnire în raportul de venituri și cheltuieli din campanie electorală.

„Nu voi putea susține proiectul înaintat de către raportor, fiindcă în cadrul dezbaterii acestei chestiuni în cadrul ședinței CEC, teoremic inbubitalis s-a demonstrat faptul că a avut loc utilizarea unor fonduri nedeclarate în campania electorală a unui concurent electoral. În aceste condiții eu cred că ar trebui obligat concurentul electoral să tabuleze aceste cheltuieli în raportul său financiar și aplicată avertizarea. Nu pledez pentru excluderea acestui concurent electoral”, a declarat membrul CEC Iurie Cecan.

Președintele CEC Alina Rusu a propus să fie adăugat un punct prin care liderul PAS să corecteze raportul financiar și să includă eventualele cheltuieli legate de întâlnirea dintr-un oraș Italia. Totuși, această propunere nu a fost susținută.

În final, patru membri CEC au votat pentru respingerea contestației, iar unul contra. Astfel, contestația urmează a fi examinată de un alt membru CEC, iar ședința pe acest caz va avea loc după desfășurarea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal