Dodon pentru presa rusă: Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Voi lupta pentru denunțarea acestuia

Dodon pentru presa rusă: Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Voi lupta pentru denunțarea acestuia

Într-un interviu pentru ziarul Izvestia Igor Dodon, ales recent în funcția de președinte al R. Moldova, reiterează faptul că optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Totodată, el împreună cu partidul socialiștilor va lupta pentru denunțarea Acordului semnat dintre R. Moldova și UE.

Liderul PSRM, Igor Dodon a fost întrebat dacă va promova ideea integrării sau a unor formate de colaborare cu Uniunea Euroasiatică.

„Poziția mea nu s-a schimbat. În calitate de lider al PSRM eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Președintele nu are atribuții care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuși, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetățenilor la acest subiect. Astfel, la această etapă noi vom păstra parteneriatul cu Uniunea Europepană, dar eu sper ca în perspectivă noi vom începe apropierea de Uniunea Euroasiatică.

Publicitate

În R. Moldova peste 65% din populație consideră Federația Rusă un stat partener, iar 55% sunt gata să voteze pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dacă va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este susținută de două ori mai puține persoane în comparație cu datele care erau cu șapte ani în urmă. Astfel, la prima etapă eu aș vrea să soluționez problema cu partea economică a Acordului” a declarat Igor Dodon pentru ziarul Izvestia.

„Consider că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piața rusească și nu a primit pe cea europeană. În general eu și partidul socialiștilor vom lupta pentru denunțarea acestuia. În ceea ce privește Uniunea Euroasiatică, cred că pentru început vom semna un memorandum de colaborare. Acest lucru face parte din atribuțiile președintelui”, susține liderul PSRM.

...

Acesta speră că până la finele acestui an el va reuși să se întâlnească cu Președintele Federației Ruse Vladimir Putin în cadrul primei sale vizite oficiale. Pe de altă parte el declară că SUA sunt partenerii și prietenii R. Moldova.

De remarcat că în cadrul dezbaterilor prezidențile din turul doi, Igor Dodon a declarat că nu vrea ca moldovenii să piardă posibilitatea de a călători fără vize pe teritoriul UE. Totuși, dacă el ar reuși denunțarea Acordului de Asociere cu UE, acest fapt ar duce automat și la pierderea posibilității de a călători fără vize în țările europene.

Totodată nu este clar la ce indicatori economici se referă Igor Dodon, însă în prezent UE este cel mai mare partener economic al Republicii Moldova. Ponderea exporturilor moldovenești pe piața UE este de aproape 64%, în timp ce spre CSI este de doar 21% și este în continuă descreștere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal