
VIDEO. Ce trebuie să faci cu o armă pe care o deții ilegal! Interviu cu Veaceslav Balan, șef în Direcția Securitate Publică
Pe 2 noiembrie, IGP a lansat campania de sensibilizare a publicului privind predarea voluntară a armelor de foc deținute ilegal. Agora a realizat un interviu cu Șeful Direcției Activități Licențiate din cadrul Direcției Securitate Publică, Veaceslav Balan, despre această campanie și riscurile deținerii ilegale a unei arme.
・
Scopul campaniei este de a creşte nivelul de conştientizare a necesităţii de predare a armelor de foc deţinute ilegal şi reducerea utilizării incorecte a armelor de către cetăţeni.
„Pentru deținerea ilegală a armelor riscă o pedeapsă contravețională, iar pentru armele ghintuite riscă o pedeapsă penală. Avem și un proiect de lege, vrem să ridicăm pedeapsa pentru deținerea armelor cu țeavă lisă. De asemenea, să fie pedeapsă penală ca și pentru armele ghintuite”, a precizat invitatul.
Campania „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură” este susţinută financiar de Uniunea Europeană, PNUD şi SEESAC.
„Cele mai multe incidente cu arme se produc cu armele păstrate ilegal. Arma deținută ilegal nu se păstrează conform cerințelor de securitate. Conform legislației, arma trebuie păstrată într-un safeu legalizat la care să nu aibă acces și alte persoane. În cazul armelor deținute ilegal, acestea sunt păstrate în dulap sau pat, acolo unde au acces rudele și copiii”.
În anul 2016, poliția a depistat și scos din circuit 119 unități de arme. Au fost înregistrate 134 de incidente, 74 din ele au fost cu implicarea armelor pneumatice deținute ilegal. „De când a fost demarată campania au fost predate benevol 4 arme cu țeavă lisă și 2 grenade, care au fost găsite în câmp și grădină”, a precizat Bălan.
Precizăm că, cei care vor preda benevol armele deţinute ilegal nu vor fi sancţionaţi de către autorităţile publice.