
Doar unul dintr-o mie de agricultori moldoveni, care posedă un teren sau gospodărie țărănească, achită asigurările sociale de stat
În cadrul unei mese rotunde organizate de Fundația Friedrich Ebert din Chișinău, la care au participat experți și reprezentanți ai instituțiilor statului au fost discutate măsurile necesare pentru a crea un sistem de pensii echitabil, sustenabil și transparent în Republica Moldova.
・
Guvernul a aprobat la începutul lunii august al anului curent un concept de reformă a sistemului actual de pensii, care ar trebui să pune accent pe echitatea socială. Implementarea reformelor urmează să înceapă din anul viitor.
Experții din domeniu susțin că o astfel de reformă a fost necesară de mai mulți ani, iar orice tărăgănare va crește costurile pentru bugetul de stat.
„Viitoarea reformă a sistemului de pensii trebuie să aducă claritate pentru actualii și viitorii pensionari. Cei actuali trebuie să cunoască care vor beneficiile lor, iar cei viitori trebuie să înțeleagă că dacă vor contribui la acest sistem, ulterior și beneficiile vor fi adecvate. Cei care primesc salarii neformale trebuie să se gândească și la părinții care primesc pensii mici, fiindcă ei nu contribuie la acest sistem”, a declarat Sergiu Sainciuc vicepreședintele Confederației Sindicatelor
El consideră că un aspect important este lărgirea bazei de achitare a contribuțiilor în bugetul asigurărilor sociale de stat în situația când din aproape 400 mii de agricultori care posedă un teren sau gospodărie țărănească, doar 400 achită benevol în sistemul public de asigurări sociale de stat.
„Noi am analizat situația care este în R. Moldova și în special situația din agricultură. Avem peste 233 mii de persoane fizice care lucrează în mod individual terenurile agricole. Până în 2009 ele erau asigurate în mod obligatoriu, ulterior s-a luat decizia ca aceste persoane să se asigure benevol. De asemenea mai avem și 154 mii de gospodării țărănești, care au dreptul să se asigure doar benevol. Inițial, probabil, această practică era una bună, dar ca rezultat avem în 2015 doar 1400 de persoane din acest domeniu s-au asigurat în mod benevol, iar în anul curent avem doar aproximativ 400 de persoane. Acest fapt denotă că aceste persoane vor dori să obțină ceva de la acest sistem fără să contribuie cu nimic. În opinia noastră aceste persoane trebuie asigurate în mod obligatoriu în sistemul public de asigurări sociale de stat”, remarcă Sergiu Sainciuc.
Experții prezenți la masa rotundă remarcă faptul că rata de înlocuire a salariului pierdut (raportul dintre salariu și nivelul de pensii) a coborât la 25,8% și este cel mai mic indicator din regiune. Totodată dacă nu se va întreprinde nimic în următorii ani această tendință descendentă va continua.
De asemenea, se atrage atenția asupra majorării vârstei de pensionare, care trebuie analizată foarte atent, fiindcă potrivit datelor CNAS la 1 noiembrie 2016, din numărul total de pensionari 70,4% sunt femei și doar 29,6% sunt bărbați.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt 679.877 de pensionari.