The Economist: Noii președinți ai Bulgariei și Moldovei sunt mai puțin pro-ruși decât se crede

The Economist: Noii președinți ai Bulgariei și Moldovei sunt mai puțin pro-ruși decât se crede

„Deși președinții nou-aleși din Republica Moldova și Bulgaria au făcut avansuri prietenoase către Moscova, niciunul dintre ei nu va putea face o schimbare radicală în vectorul geopolitic pe termen scurt. Puterea președinților din ambele țări este limitată. Unii dintre susținătorii lor speră că Rusia va subvenționa economiile șubrede ale țărilor lor. Însă asemenea speranțe sunt destinate să fie spulberate”, scrie publicația The Economist citată de Agora.

„Este tentant să pictezi alegerile ca pe o competiție simplă între politicienii pro-ruși și pro-europeni. Dar, de fapt, viața politică din Republica Moldova este dominată de oligarhi motivați mai degrabă de interese financiare, decât de cele geopolitice. Pavel Filip, prim-ministru moldovean, este strâns legat de Vlad Plahotniuc, cel mai puternic om de afaceri al Moldovei (dar și cel mai nepopular politician)”, se spune în articol.

„Înainte de alegeri, Vlad Plahotniuc a declarat că-l va sprijini pe politicianul pro-european cu cea mai mare șansă de a câștiga. Însă, Victoria Bucătaru, Director de programe la Asociația pentru Politica Externă, un think-tank din Republica Moldova, suspectează că Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au creat „o alianță secretă” pentru a o stopa pe Maia Sandu și agenda sa de reforme. Bucătaru consideră că Igor Dodon va face prima sa vizită la Moscova anunțată anterior după care va urma una liniştitoare la Bruxelles”, notează The Economist.

„Titlurile ziarelor, care anunță că candidații pro-ruși au câștigat președinția în ambele țări, alarmează Occidentul și aduc aplauze de la Moscova. Însă în realitate, politica în ambele țări este determinată de forțe interne, și anume de eforturile oligarhilor de a-și asigura interesele sale financiare. Liderii lor știu bine arta de a juca Occidentul şi Rusia una împotriva celeilalte. Mai degrabă așteptați-vă la astfel de lucruri, decât la vreo schimbare geopolitică dramatică”, conchide autorul articolului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.