În Republica Moldova se organizează Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice

În Republica Moldova se organizează Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice

Cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice în mai multe instituții medicale și centre comerciale din țară vor fi organizate diverse activități de informare și sensibilizare privind rezistența la antibiotice. Astfel, în perioada 14-20 noiembrie veți putea participa la flashmob-uri, discuţii publice și individuale, expoziții, mese rotunde, distribuirea materialelor promoționale și informative, vizionarea mesajelor video.

Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății au organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au dat start unui îndemn: „Administrați antibioticele cu grijă!”.

„Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Rezistența la antibiotice, combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate, arată că un număr tot mai mare de infecții sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase”, a menționat ministrul sănătății, Ruxanda Glavan.

Publicitate

Potrivit Ministerului Sănătății, această problemă este considerată și una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel mondial, ce implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. În fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente, responsabile pentru 15.000 de decese. Dintre acestea, circa 81.000 de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Republica Moldova.

Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că, în Uniunea Europeană, infecțiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde euro pe an.

Peste 380.000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25.000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice. În același timp, 40% din cetățenii europeni cred în mod eronat că antibioticele sunt eficace împotriva răcelii și a gripei.

În cadrul conferinței, participanții au discutat despre reguli privind administrarea corectă a antibioticelor, cât și despre utilizarea antibioticelor în agricultură și veterinărie.

La finalul evenimentului, un grup de studenți au participat la un flashmob, cu tematica rezistenței antibioticelor, în fața Ministerului Sănătății.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal