CC: Executarea hotărârilor judecătorești definitive împotriva statului este obligatorie, în termen rezonabil

CC: Executarea hotărârilor judecătorești definitive împotriva statului este obligatorie, în termen rezonabil

La 17 noiembrie 2016, Curtea Constituțională a pronunțat că hotărârile judecătorești emise în temeiul Legii nr. 87 din 21 aprilie 2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești urmează a fi puse în executare neîntârziat după rămânerea hotărârii definitivă și executate nu mai târziu de trei luni de zile de la această dată, similar termenului de executare a hotărârilor definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate a articolului 6 din Legea nr. 87 din 21 aprilie 2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești și a articolului 361 alin. (3) din Legea nr. 847-XIII din 24 mai 1996 privind sistemul bugetar și procesul bugetar, ridicată de către avocatul Nicolae Daniliuc în dosarul nr. 2-2534/16, pendinte la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău.

Potrivit normelor contestate, hotărârile judecătorești privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești, se execută din momentul în care acestea devin irevocabile.

De asemenea, potrivit prevederilor contestate în cazul în care documentul executoriu prezentat executorilor de buget nu este executat în termen de 6 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești în baza căreia a fost emis, creditorul poate solicita executorului judecătoresc inițierea executării silite conform procedurii stabilite de Codul de executare.

Autorul excepției a pretins, în special, că prevederile contestate sunt contrare articolului 120 din Constituție.

În final, Curtea Constituțională a admis parțial excepția de neconstituționalitate ridicată de către avocatul Nicolae Daniliuc, în dosarul nr. 2-2534/16, pendinte la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău.

Totodată au fost declarate neconstituționale:

- sintagmele „după ce devine irevocabilă", „emis în baza hotărârii judecătorești irevocabile", „eliberat în baza hotărârii irevocabile", „eliberat în baza hotărârii judecătorești irevocabile" de la alineatele (1), (2) și (3) al articolului 6 din Legea nr. 87 din 21 aprilie 2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești;

- sintagmele „doar după rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătorești" și „în baza unei hotărâri judecătorești irevocabile" de la alineatele (1) și (2) al articolului 68 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181 din 25 iulie 2014.

Până la operarea modificărilor de rigoare de către Parlament, hotărârile judecătorești emise în temeiul Legii nr. 87 din 21 aprilie 2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești urmează a fi puse în executare neîntârziat după rămânerea hotărârii definitivă și executate nu mai târziu de trei luni de zile de la această dată, similar termenului de executare a hotărârilor definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea în partea ce ține de controlul constituționalității articolului 36/1 alin. (3) și alin. (4) din Legea nr. 847-XIII din 24 mai 1996 privind sistemul bugetar și procesul bugetar.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.