În acest an s-a înregistrat o majorare a volumului de produse agricole exportate. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Gheorghe Gaberi a venit cu o analiză a exporturilor și recomandări pentru producătorii agricoli, în ceea ce privește cele mai solicitate culturi pe piețele externe.
Potrivit datelor statistice, în acest an s-a înregistrat o creștere a volumului de produse vegetale exportate. Astfel, în primele 10 luni ale anului curent agenții economici din R. Moldova au exportat peste un milion de tone de cereale, în timp ce în perioada similară a anului trecut exportul acestor produse a fost de 739 mii de tone.
De asemenea în primele 10 luni s-au exportat 209 mii tone de fructe sau cu peste 50 mii tone mai mult față de perioada similară din 2015. S-au mai înregistrat majorări ale volumelor exportate pentru miez de nucă și fructe uscate.
„Acest an agricol a fost unul destul de complicat, am avut înghețuri târzii, secetă dură, mai ales în zona de nord a republicii. Totuși, agricultorii îl finalizează cu rezultate destul de bune. În prezent, are loc o diversificare a produselor pentru piețele de export. Dacă în trecut principalele produse reprezentau, fructele, cerealele și floarea-soarelui, acum au apărut un grup de produse noi precum hrean, rădăcini și altele. De asemenea, se înregistrează o diversificare a procesării.
Se cer schimbări semnificative în structura sortimentului de fructe. Tradițional exportăm în cantități masive mărul, care a ocupat tot timpul prima poziție. În acest an se atestă o creștere semnificativă a culturilor precum piersicii, caisele, piersicii, vișinele, pomușoarele. Totuși, producătorii trebuie să se conformeze sortimentului care este solicitat pe piață”, susține directorul ANSA Gheorghe Gaberi.
Acesta a fost întrebat de ce unii agricultori se plâng că nu au piețe de desfacere pentru produsele lor.
„Trebuie de urmărit atent din ce cauză agricultorii autohtoni au probleme cu piețele de desfacere. La cerealele există o piață de desfacere, doar că au fost prețuri mai mici din cauza conjuncturii internaționale. Noi trebuie să avem roade de 7-8 tone pentru a avea profit. La semințe de floarea-soarelui și boboase avem piață.” remarcă Gaberi.
„Probleme au doar unii producători agricoli la desfacerea fructelor, fiindcă nu pot propune fructe care sunt solicitate pe piață. Până în prezent noi avem mere în livezi, dar când am întrebat producătorii de ce nu le exportă, problema cheie a fost că majoritatea soiurilor care au rămas precum Aidaret și altele învechite care nu se bucură de succes nici pe piața din Federația Rusă.
Chiar mai mulți exportatori ne-au relatat că venind în livezi unde mai sunt fructe prima ce îi întreabă agricultorii este dacă au lăzi și oameni care să culeagă. Această viziune greșită creează probleme la unii producători. Trebuie să fim foarte atenți cu soiurile de mere, fiindcă în Federația Rusă se plantează foarte activ livezi de măr. Noi trebuie să venim cu alte soiuri, precum cele timpurii care nu sunt propuse nici de concurenții noștri din UE sau Federația Rusă”, afirmă directorul ANSA
El mai susține că Guvernul a investit maxim în ultimii ani în subvenționarea depozitelor frigorifice și a liniilor de sortare, „totuși unii producători continuă să exportă direct din plantație, acest lucru va mai dura, dar nu foarte mult timp.”
Vezi și aceste știri

În luna iulie și august, tarifele pentru energia electrică rămân neschimbate, anunță Andrei Spînu

Consiliul European va oferi asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro forțelor armate din Republica Moldova

Ședința CUC: Autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului „să renunțe la acțiunile cu caracter provocator și la încălcarea regimului Zonei de Securitate”
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
