Premierul Pavel Filip a desecretizat stenograma ședinței de Guvern din 7 noiembrie 2014 când miniștrii au votat acordarea primei garanții de stat, în valoare de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci. Se întâmplă după ce magistrații Judecătoriei Buiucani i-au dat dreptate Maiei Sandu, cerând Cancelariei de Stat să facă public documentul. Din documentul publicat de Filip se vede că Maia Sandu nu a fost la ședință.
Din stenogramă însă reiese că premierul de atunci, Iurie Leancă, spune că „subiectul este sensibil” și „poate genera o explozie în societate”. Doi ani mai târziu, în vara acestui an, pentru Newsmaker.md, Leancă spune că nu a avut de ales decât să semneze acest document”.
„Au apărut în spațiul public informații despre o decizie a judecății prin care Cancelaria de Stat urmează să publice stenograma ședinței Guvernului din 07.11.2014, privind acordarea primului credit de la BNM pentru protejarea economiilor deponenților de la băncile cu probleme. În realitate, s-a luat o decizie referitoare la o presupusă şedinţă de Guvern din 13.11, şedinţa care nu a existat (!), deci Cancelaria de Stat nu are ce prezenta pentru respectiva dată”, a scris Filip pe pagina sa de Facebook. El a precizat însă că documentul nu conține o „bombă mediatică”.
La rândul său, Maia Sandu a precizat că nu e sigură că „documentul e intact”. „Cel puțin discuția arată extrem de superficială pentru o decizie de 9.5 miliarde lei. Din discuție vedem că totuși au fost întrebări despre pericolul abuzului și despre plafonarea sumelor garantate. Speakerul Candu răspunde însă că “avem filtre” și că “nu va fi plafonat”. Raportul Kroll, publicat ulterior, arată că abuzuri au avut loc. Mă întreb dacă mîine Holdingul va da știre cu titlul “Candu și Filip au participat la furtul miliardului”, scrie și liderul PAS pe pagina sa.
Nu primim bani din „kuliok”.
Doar oficial, din contribuțiile Membrilor.
Susține redacția Agora
Vezi și aceste știri

Membrii Guvernului în exercițiu s-au întrunit într-o ședință cu președinta Parlamentului. Despre ce au discutat

Peste 90 la sută dintre clădirile publice din Republica Moldova nu ar avea căi de acces pentru persoane cu nevoi speciale
