
Fiscul a aplicat amenzi de doar 1,7 mln. lei pentru munca la negru și salarii în plic, în primele nouă luni ale anului
În primele nouă luni ale anului curent, Fiscul a aplicat amenzi de doar 1,7 milioane de lei pentru munca „la negru” și achitarea salariului „în plic”. Instituția motivează rezultatele slabe prin aplicarea moratoriului Legii privind moratoriul asupra controlului de stat.
・
În primele nouă luni ale anului curent Serviciul Fiscal de Stat a verificat 452 contribuabili, prin ieșiri la fața locului și/sau prin aplicarea metodelor și surselor indirecte de estimare a obligațiilor fiscale, fiind întocmite 262 acte de control, cu emiterea a 134 decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației.
Ca rezultat au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe și alte plăți în sumă totală de 3, 07 milioane lei, inclusiv prin metode și surse indirecte 884,1mii lei, din suma totală au fost achitate 1 646,6 mii lei.
Pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă, în baza deciziilor adoptate au fost calculate:• impozit pe venit reținut din plățile salariale în sumă de 157,2 mii lei, inclusiv calculat prin metode și din surse indirecte 54,3 mii lei; • contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 1, 01 milioane lei; • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă de 1, 4 milioane lei;• penalități, sancțiuni și alte impozite în sumă de 490,2 mii lei.
În cadrul controalelor respective au fost identificate 118 persoane care practică munca „la negru” și beneficiază de salarii „în plic”, suma estimată a lor fiind de 1,75 miliaone lei.
Serviciul Fiscal de Stat a întocmit 4 449 procese-verbale contravenționale pentru desfășurarea activității ilicite, cu aplicarea sancțiunilor în sumă de 4, 79 milioane lei. 59 procese-verbale contravenționale au fost întocmite cu consemnarea încălcărilor și abaterilor de la prevederile actelor legislative și normative ce țin de domeniul raporturilor de muncă, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale în sumă de 56 mii lei.
2 125 de contribuabili au fost aduși în cadrul legal prin:- eliberarea a 1 574 patente de întreprinzător, - angajarea a 458 persoane în calitate de salariați,- înregistrarea a 17 întreprinderi individuale, 32 societăți cu răspundere limitată și 44 gospodării țărănești (de fermieri).
Sumele calculate în urma controalelor, cu referire la încălcările prevederilor legislației în vigoare ce vizează raporturile de muncă (9 luni ale anului 2016 comparativ cu 9 luni ale anului 2015), mii lei.

Este de menționat că scăderea indicatorilor se datorează în mare parte punerii în aplicare, începând cu 1 aprilie 2016, a Legii privind moratoriul asupra controlului de stat nr.18 din 4 martie 2016, care s-a prelungit prin Hotărârea Guvernului nr.810 din 29 iunie 2016 pentru o perioadă de trei luni.Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) pentru perioada ianuarie-septembrie 2016 a întreprins acțiuni în vederea prevenirii și combaterii ilegalităților din domeniul muncii. Astfel, sub aspectul respectării actelor legislative și normative din domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 3326 vizite de control, preponderent în sectorul public.
Au fost monitorizate 2740 unități cu un număr de 112,1 mii salariați, În cadrul vizitelor de control la 42 unități și 16 angajatori-persoane fizice au fost depistate 117 persoane ce activau fără forme legale de angajare, inclusiv 35 femei și 14 minori. De către inspectorii de muncă au fost întocmite 57 procese-verbale cu privire la contravenție, care se înglobează în numărul total de procese-verbale cu privire la contravenție. Ca rezultat al acțiunilor întreprinse 19 persoane au fost repuse în drepturi, fiindu-le legalizate relațiile de muncă cu angajatorii.
Odată cu încetarea acțiunii moratoriului asupra controlului de stat, începând cu 1 octombrie 2016, Serviciul Fiscal de Stat a reinițiat procedura de planificare a controalelor.