
VIDEO. „Conectezi energia cu ajutorul unui gadget”! Cum arată primul bloc locativ cu sistem inteligent din Chișinău
Companiile „iDomus” și „SkyHouse” au lansat, în premieră pentru Moldova, un proiect inedit în domeniul Internet of things. Este vorba de primul bloc locativ construit pe baza unui sistem numit „Casa Inteligentă”. Blocul locativ cuprinde 250 de apartamente moderne și se situează în centrul Capitalei. Clădirea inteligentă va fi dată în exploatare în anul 2017.
・
„Pe locatari instalarea sistemului dat nu îi costă nimic. Compania noastră de cosntrucție și-a asumat toate cheltuielile. Am creat toate condițiile pentru întreg blocul, pentru ogradă și spațiile adiacente. Consumatorul poate, opțional, să aleagă opțiunea dată sau să nu aleagă”, a precizat Serghei Tafratov, directorul companiei „SkyHouse”.
Sistemul inteligent poate fi gestionat/monitorizat cu ajutorul unui gadget, fie că este vorba de o tabletă, fie că este un telefon mobil. Utilizatorul descarcă aplicația disponibilă pe magazinele on-line și o instalează pe gadgeturile personale.
„Puteți să alegeți orice dispozitiv doriți și să-l conectați/deconectați fără să vă ridicați de pe canapea sau fără să ieșiți din sala de sport. Sau fără să plecați de la plimbare și să ziceți că ați uitat ceva să deconectați și trebuie să vă întoarceți acasă”, a precizat Olga Oncea, directorul companiei „iDomus”.
Din moment ce locatarii vor instala gratuit acest sistem în propriul apartament, aceștia vor beneficia de o gamă largă de funcții și posibilități.
„Puteți să ajutați toate funcțiile, nu doar conectarea și deconectarea, dar și nivelul de temepratură pe care vi-l doriți în apartament”, a precizat Olga Oncea.
„Dacă vă telefonează cineva pe Interfon vă vine imaginea pe gadgetul dvs și puteți să vedeți cine stă în fața Interfonului, puteți să comunicați cu persoana aceasta sau chiar să dechideți apartamentul dacă doriți să intre această persoană în casă”, a precizat directorul companiei „iDomus”.
„Puteți să fiți întotdeauna la curect cu ceea ce se întâmplă la dvs în apartament, ceea ce se întâmplă pe terenul de joacă, lângă poarta de la garaj, la parcare”, a precizat Olga Oncea, directorul companiei „iDomus”.
„Plecați de acasă și vă este frică să nu uitați să deconectați lumina sau aerul condiționat, vă creați un scenariu: „Eu plec de acasă” sau „Away”. Respectiv, sistemul singur deconectează lumina, prizele, cu excepția celor de serviciu care alimentează frigiderul sau sistemul de pază, de exemplu”, a precizat Olga Oncea.
Sistemul casei inteligente este preinstalat în fiecare scară a blocului și oferă posibilitate tuturor locuitorilor blocului să-și instaleze acest sistem în apartamentele lor. Totodată, locatarii blocului au dreptul să refuze instalarea și utilizarea acestui sistem.
Potrivit prognozelor marketologilor, în anul 2020, sistemele inteligente vor fi instalate în aproximativ 230 milioane de gospodării din lume, iar piața mondială în domeniul automatizării caselor va depăși pragul de 21,5 miliarde de dolari SUA.