„În majoritatea absolută a secțiilor, procesul a decurs normal, fără probleme. Totodată, într-o serie de secții de vot, nu toți cetățenii au putut să-și exercite dreptul la vot. Vreau să menționez din start că ministerul regretă profund această situație. Dar doresc să vă asigur că MAEIE a făcut tot ce se putea face în cadrul legislativ existent. Decizia privind numărul și localizarea secțiilor este aprobată de Guvern. Numărul secțiilor de votare deschise peste hotare a fost cel mai mare din acest an, cu cinci mai mare decât în 2014, și cu 25 mai mare decât în 2010. Alegătorilor stabiliți peste hotare le-au fost oferite și alte facilități, precum votul cu pașaportul expirat. Ministerul nu avea cum să obțină mai multe buletine de la CEC, chiar dacă ar fi cerut”, a spus Galbur.
Ministerul a menționat că a văzut apelul public al Maiei Sandu privind tragerea la răspundere a Ministerului de Externe pentru mersul votării.
„Considerăm că problemele apărute în ziua votării nu țin de un funcționar sau un minister, ci de faptul că legislația în vigoare nu a prevăzut o astfel de situație. Este o problemă de sistem, și nu de persoană sau instituție concretă”, a mai adăugat Galbur.
Amintim că în 11 din cele 100 de secții de vot de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, fapt care a nemulțumit profund diaspora. Încă în șapte secții buletinele au fost la limită. Rezultatele scrutinului dar și modul în care a fost organizat a trezit proteste și chiar atacuri în judecată din partea diasporei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.