Fusu recunoaște că reformele în educație au un „nivel modest de implementare”

Fusu recunoaște că reformele în educație au un „nivel modest de implementare”
Foto: Agora.md

Auditul Curții de Conturi a relevat faptul că a mare parte a indicatorilor din strategia „Educația-2020" sunt departe de a fi realizați. Ministrul Educației susține că se confruntă cu o insuficiență de personal, iar în anii precedenți nu a fost elaborat cadrul necesar de acte normative. Totuși, în viitorul apropiat promite că se va înregistra o impulsionare în implementarea acestor reforme.

În Republica Moldova, potrivit politicilor statului la nivel de țară, educația reprezintă o prioritate națională și factorul primordial al dezvoltării durabile a unei societăți bazate pe cunoaștere. Principalul document de politici în domeniul educației este Strategia de dezvoltare a educației pentru anii 2014-2020 „Educaţia-2020", care stabilește obiectivele și sarcinile pe termen mediu, definește orientările și direcțiile prioritare de dezvoltare a sistemului de învățământ din Republica Moldova.

Strategia „Educația-2020" este organizată în baza a trei piloni: acces, relevanță, calitate și cuprinde 7 direcții strategice, 33 de obiective specifice și 186 acțiuni, fiind stabiliți 29 de indicatori de rezultat pentru evaluarea gradului de atingere a rezultatelor scontate.
Curtea de Conturi a monitorizat evoluția a 21 de indicatori, pe parcursul anului 2015 și a constatat că doar cinci pot fi realizați, iar 14 sunt departe de a fi realizați. 

„Ministerul Educației implementează noul Cod și strategia Educația 2020 cu același număr mic de colaboratori, iar atribuțiile sunt majorate de aproape două ori. Pentru implementarea multor poziții din strategie a fost imperios necesară elaborarea și aprobarea uni șir de acte normative prevăzute în Codul Educației intrat în vigoare tot în noiembrie 2014. În 2015 și 2016 două-treimi din numărul total de acte normative necesare au fost elaborate și aplicate” a declarat Corin Fusu în cadrul ședinței Curții de Conturi.

Ea susține că „în condițiile expuse mai sus e clar că multe nu s-au reușit, nivelul de implementare fiind unul modest. Deținând deja practic tot cadrul normativ necesar procesul de implementare se va impulsiona și în perioada următoare va înregistra rezultate mai relevante. Atingerea multora din indicatorii stabiliți depinde nu numai de acțiunile întreprinse în sectorul educației, dar și de un șir de alți factori sociali și economici, precum rata brută de înrolare în învățământul primar, discrepanța dintre mediul rural și cel urban, numărul copiilor care au abandonat școala, salariul mediu nominal lunar în învățământ, unul modest. Pornind de la faptul că e vorba de doar un an de implementare, condițiile lipsei unui cadru normativ necesar, Ministerul Educației, într-adevăr nu a solicitat rapoarte de monitorizare de la organele locale de specialitate și alte ministere vizate în strategie. Urmează să le expediem o scrisoare în luna decembrie, să-i mobilizăm și să-i interesăm în implementarea strategiei pe pozițiile care îi vizează”, susține Ministrul Educației. 

Auditul Curții de Conturi mai relevă faptul că activitățile de audit desfășurate în cadrul Ministerul Educației au relevat că odată cu aprobarea Strategiei „Educația-2020" nu a fost aprobat și un Plan de acțiuni pentru implementarea acesteia, care să prevadă etapele și termenele de implementare, rezultatele scontate, indicatorii de progres și performanță. În aceste circumstanțe, lipsesc criteriile de evaluare a procesului de implementare a Strategiei. La momentul auditului, unicele documente în care se regăsesc obiectivele și acțiunile prevăzute în Strategia „Educația-2020", dar și subacțiunile curente pentru realizarea acestora au fost Planurile anuale de activitate ale ME, care includ indicatori/rezultate de monitorizare doar pentru anul de referință. Astfel, ținând cont de complexitatea Strategiei, planificarea implementării acesteia doar prin intermediul Planurilor anuale de activitate, al Strategiei Sectoriale de Cheltuieli și al bugetului bazat pe programe, în opinia auditului, nu este suficientă pentru asigurarea implementării și monitorizării eficiente a acesteia. Este necesar un Plan de Dezvoltate Strategic al ministerului, care să vizeze implementarea Strategiei „Educația-2020" pe termen mediu.

Prevederile Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2014-2020 „Educaţia-2020" stabilesc că resursele umane constituie factorul-cheie al oricărui sistem performant de educație. În pofida acestui fapt, actualmente, sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de cadre didactice. Această situație este condiționată de lipsa unei planificări pe termen lung a necesarului de personal didactic, imposibilitatea asigurării unei norme didactice depline de către unele instituții de învățământ, salariul neatractiv în sectorul educației, infrastructura deficitară din mediul rural comparativ cu cel urban. Mai mult, instrumentele guvernamentale privind atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice tinere nu produc efectul scontat. În aceste circumstanțe, sub 50 la sută din tinerii specialiști repartizați se angajează în câmpul muncii, iar pentru unele discipline de studiu se înregistrează o criză continuă de specialiști.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
OMS: Până acum nu a fost înregistrat niciun deces asociat variantei Omicron

OMS: Până acum nu a fost înregistrat niciun deces asociat variantei Omicron

Regia Autosalubritate, acuzată de mai multe nereguli în gestionarea necropolei de animale. Reacția instituției

Regia Autosalubritate, acuzată de mai multe nereguli în gestionarea necropolei de animale. Reacția instituției

Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)

Advertoriale
Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  După ce a rupt-o, a primit alta nouă. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a primit în dar harta României Mari (FOCUS)
 • 2
  Bugetul de stat a ratat încasări de 4,66 miliarde de lei la importul de automobile
 • 3
  Aprobat de Guvern. Familiile cu venituri de până la 3100 lei vor primi ajutor pentru perioada rece a anului
 • 4
  Ședința unde se decide soarta candidatei Partidului Șor la Bălți: Dosarul, strămutat la Curtea de Apel
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.