Fusu recunoaște că reformele în educație au un „nivel modest de implementare”

Fusu recunoaște că reformele în educație au un „nivel modest de implementare”
Foto: Agora.md

Auditul Curții de Conturi a relevat faptul că a mare parte a indicatorilor din strategia „Educația-2020" sunt departe de a fi realizați. Ministrul Educației susține că se confruntă cu o insuficiență de personal, iar în anii precedenți nu a fost elaborat cadrul necesar de acte normative. Totuși, în viitorul apropiat promite că se va înregistra o impulsionare în implementarea acestor reforme.

În Republica Moldova, potrivit politicilor statului la nivel de țară, educația reprezintă o prioritate națională și factorul primordial al dezvoltării durabile a unei societăți bazate pe cunoaștere. Principalul document de politici în domeniul educației este Strategia de dezvoltare a educației pentru anii 2014-2020 „Educaţia-2020", care stabilește obiectivele și sarcinile pe termen mediu, definește orientările și direcțiile prioritare de dezvoltare a sistemului de învățământ din Republica Moldova.

Strategia „Educația-2020" este organizată în baza a trei piloni: acces, relevanță, calitate și cuprinde 7 direcții strategice, 33 de obiective specifice și 186 acțiuni, fiind stabiliți 29 de indicatori de rezultat pentru evaluarea gradului de atingere a rezultatelor scontate.
Curtea de Conturi a monitorizat evoluția a 21 de indicatori, pe parcursul anului 2015 și a constatat că doar cinci pot fi realizați, iar 14 sunt departe de a fi realizați. 

„Ministerul Educației implementează noul Cod și strategia Educația 2020 cu același număr mic de colaboratori, iar atribuțiile sunt majorate de aproape două ori. Pentru implementarea multor poziții din strategie a fost imperios necesară elaborarea și aprobarea uni șir de acte normative prevăzute în Codul Educației intrat în vigoare tot în noiembrie 2014. În 2015 și 2016 două-treimi din numărul total de acte normative necesare au fost elaborate și aplicate” a declarat Corin Fusu în cadrul ședinței Curții de Conturi.

Ea susține că „în condițiile expuse mai sus e clar că multe nu s-au reușit, nivelul de implementare fiind unul modest. Deținând deja practic tot cadrul normativ necesar procesul de implementare se va impulsiona și în perioada următoare va înregistra rezultate mai relevante. Atingerea multora din indicatorii stabiliți depinde nu numai de acțiunile întreprinse în sectorul educației, dar și de un șir de alți factori sociali și economici, precum rata brută de înrolare în învățământul primar, discrepanța dintre mediul rural și cel urban, numărul copiilor care au abandonat școala, salariul mediu nominal lunar în învățământ, unul modest. Pornind de la faptul că e vorba de doar un an de implementare, condițiile lipsei unui cadru normativ necesar, Ministerul Educației, într-adevăr nu a solicitat rapoarte de monitorizare de la organele locale de specialitate și alte ministere vizate în strategie. Urmează să le expediem o scrisoare în luna decembrie, să-i mobilizăm și să-i interesăm în implementarea strategiei pe pozițiile care îi vizează”, susține Ministrul Educației. 

Auditul Curții de Conturi mai relevă faptul că activitățile de audit desfășurate în cadrul Ministerul Educației au relevat că odată cu aprobarea Strategiei „Educația-2020" nu a fost aprobat și un Plan de acțiuni pentru implementarea acesteia, care să prevadă etapele și termenele de implementare, rezultatele scontate, indicatorii de progres și performanță. În aceste circumstanțe, lipsesc criteriile de evaluare a procesului de implementare a Strategiei. La momentul auditului, unicele documente în care se regăsesc obiectivele și acțiunile prevăzute în Strategia „Educația-2020", dar și subacțiunile curente pentru realizarea acestora au fost Planurile anuale de activitate ale ME, care includ indicatori/rezultate de monitorizare doar pentru anul de referință. Astfel, ținând cont de complexitatea Strategiei, planificarea implementării acesteia doar prin intermediul Planurilor anuale de activitate, al Strategiei Sectoriale de Cheltuieli și al bugetului bazat pe programe, în opinia auditului, nu este suficientă pentru asigurarea implementării și monitorizării eficiente a acesteia. Este necesar un Plan de Dezvoltate Strategic al ministerului, care să vizeze implementarea Strategiei „Educația-2020" pe termen mediu.

Prevederile Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2014-2020 „Educaţia-2020" stabilesc că resursele umane constituie factorul-cheie al oricărui sistem performant de educație. În pofida acestui fapt, actualmente, sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de cadre didactice. Această situație este condiționată de lipsa unei planificări pe termen lung a necesarului de personal didactic, imposibilitatea asigurării unei norme didactice depline de către unele instituții de învățământ, salariul neatractiv în sectorul educației, infrastructura deficitară din mediul rural comparativ cu cel urban. Mai mult, instrumentele guvernamentale privind atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice tinere nu produc efectul scontat. În aceste circumstanțe, sub 50 la sută din tinerii specialiști repartizați se angajează în câmpul muncii, iar pentru unele discipline de studiu se înregistrează o criză continuă de specialiști.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Advertoriale
Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Alertă cu bombă la toate sediile Judecătoriei Chișinău și la Aeroport. UPDATE: Alertă și la Parlament și Spitalul Republican
 • 2
  Rusia ar urma să treacă la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii
 • 3
  Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova
 • 4
  „Cu asta e tot pentru ziua de azi”. Ședința CSP, amânată din lipsă de cvorum
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.