VIDEO. Voronin și-a amintit de sistemul uninominal de vot, propus acum patru ani de Plahotniuc, și acum îl susține

VIDEO. Voronin și-a amintit de sistemul uninominal de vot, propus acum patru ani de Plahotniuc, și acum îl susține

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susține că deputații din Parlamentul RM trebuie aleși direct de alegător dintr-o listă cu nume ale candidaților propuși de formațiuni. Practic, Voronin se pronunță pentru un sistem de vot uninominal, prezentat în 2012 de Vlad Plahotniuc. Atunci, prim-vicepreședintele PD propunea ca actualul sistem să fie înlocuit cu circumscripţii uninominale concrete, ceea ce prevede că cetăţeanul va vota pentru deputați în parte.Atunci când inițiativa a fost propusă de Plahotniuc, PCRM se arăta împotriva proiectului. 

„Dacă ești deputat nu înseamnă că ești tare deștept, înseamnă că ai pupat mâna șefului de partid și ai ajuns în Parlament. Ei nici nu înțeleg legile, esența. Ar fi bine alegătorul să selecteze candidații partidului pentru funcțiile de deputați direct. Să acceadă în Parlament cei care obțin cele mai multe voturi”, a afirmat Voronin în emisiunea de la TVC21 seara trecută.

Proiectul lui Plahotniuc

Inițiativa nu este însă nouă și a venit de la nimeni altcineva decât de la Vlad Plahotniuc, în anul 2012. „Fiecare alegător îşi votează deputatul lui. Candidatul care întruneşte 50% + 1 este ales deputat. Au existat zvonuri că votul uninominal va distruge partidele. Nu este adevărat. Partidele vor propune candidaţii. Acest sistem nici într-un caz nu va duce la distrugerea formaţiunilor politice, mai bine, va merge la consolidarea acestora, pentru că sporeşte pluralismul. Dacă aveam sistemul uninominal, noi nu suportăm atâtea alegeri la nesfârşit şi aveam stabilitate”, spunea Vlad Plahotniuc atunci când își promova proiectul, scria ProTV.

Proiectul a fost votat în prima lectură, dar în ­a doua lectură toate modificările legate de introducerea votului uninominal au dispărut. Plahotniuc a sugerat că „acest lucru nu s­-a dorit de alianță”, scrie sic.md.

Când a renunțat pentru prima dată la mandatul de deputat, în 2013, Plahotniuc a vorbit pentru ziarul Timpul despre inițiativa sa. „Regret că nu a trecut de Parlament, poate unii nu erau pregătiți pentru asta, dar mai devreme sau mai târziu vom avea vot uninominal sau mixt. Atunci când vom considera că e momentul potrivit, vom lansa din nou proiectul în dezbatere, astfel încât să nu mai existe discuții că unii nu au avut posibilitatea să-și expună opinia”, spunea atunci democratul.

Viziunea comuniștilor

Portalul point.md scria acum trei ani că PCRM se pronunța contra inițiativei. „Urmează să ajungem la sute de milioane de lei pentru a petrece un scrutin electoral. Graba promovării acestui proiect este foarte suspectă. Nu votăm autovehicule de import, dar este o lege conceptuală”, declara atunci deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnîi.

Încă până a ajunge în Parlament, proiectul a primit o altă apreciere de la comuniști. „Pentru PCRM nu este principial sistemul uninominal sau nu. Pentru PCRM este important ca Parlamentul să fie reprezentativ. Acest sistem va aduce fețe noi în politică, lucru de care avem nevoie, dar este importantă și responsabilitatea oamenilor in Parlament. Acest proiect este o intrebare pentru viitorul Republicii Moldova, dar nu pentru viitorul apropiat”, afirma comunistul Vasile Șova.

Proiectul lui Vlad Plahotniuc nu a mai apărut pe agenda Parlamentară din 2013.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal