
Păreri împărțite la Guvern pe subiectul unificării sistemului de pensii. Șalaru: Coaliția a decis - 500 de mln de lei să fie de la buget
Păreri împărțite la capitolul unificării sistemului de pensii. În timp ce ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, afirmă că nimeni nu va avea de suferit, iar structura care se va ocupa de calcularea pensiilor va fi aceeași, viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice, este de părere că asta ar putea dezvălui identitaea agenților care lucrează sub acoperire.
・
„Ne dorim mult să existe o singură structură - CNAS, care va prelua aceste responsabilități de la structurile de forță. Nu va suferi nimeni. Noi vorbim de aceeași structură care să aplice aceeași lege, aceleași calcule. Acest proiect de lege nu prevede modificarea pensiilor și înlăturarea privilegiilor. Bugetul de stat va suplini salariile astfel încât să fie acoperite contribuțiile de asigurări sociale. Este vorba de jumătate de miliard de lei anual”, a relatat ministrul MPSF, Stela Grigoraș.
Totodată, viceministrul Afacerilor Interne are o altă părere, menționând că mai sunt motive de dezacord. „Sunt momente care trebuie să le coordonăm cu MMPSF. Sunt legate de statutul agenților care muncesc sub acoperire. Riscăm să le fie dezvăluită identitatea și să fim martorii unui aflux de cadre. Trebuie să avem o comunicarea foarte bună cu MMPSF, până ca acest proiect să ajungă în Parlament. În 2011 România a încercat să meargă la unificarea sistemului de pensii civil și militar, iar astăzi renunță la el”, a spus Dorin Purice.
Ministrul Apărării a precizat în contextul discuțiilor că subiectul a fost coordonat și în cadrul Coaliției de guvernare, unde s-a ajuns la un acord ca acest proiect să fie aprobat, iar cele 500 de milioane de lei pentru contribuțiile sociale să fie acoperite din bugetul de stat.
„Ce ține de secretul datelor personale, nu e bine ca toți să aibă acces la aceste dosare. Dar, noi trebuie să acceptăm schimbarea. Este nevoie de această unificare a sistemului de pensii, dar să ținem cont că în timpul serviciului militarii renunță la o serie de lucruri, iar sacrificiile pe care le fac trebuie să-i fie recompensate. Aseară (marți - n.r.) s-a discutat la Coaliție și s-a convenit ca cele 500 de milioane să fie acoperite din buget. Ele nu vor fi cheltuite în zadar”, a afirmat la rândul său ministrul Apărării, Anatol Șalaru.
Totodată, Șalaru a vorbit despre modificarea vârstei de pensionare. „Avem multe cazuri în armata națională când oamenii nu au vârsta pentru pensie, însă din cauza că nu li se prelungește contractul pleacă acasă fără pensie. Acum s-a mărit vârsta minimă de pensionare a militarilor. Șeful Marelui Stat Major care s-a pensionat are o pensie de 6-7 mii de lei după o activitate de 25 de ani în domeniu. Unii militari au pensii mai mici de 3000 de lei”, a mai adăugat, ministrul Apărării.