Ministerul Tineretului și Sportului reacționează la retragerea medaliilor sportivilor moldoveni obținute la JO în 2012

Ministerul Tineretului și Sportului reacționează la retragerea medaliilor sportivilor moldoveni obținute la JO în 2012

Comitetul Internațional Olimpic i-a descalificat pe sportivii moldoveni pentru dopaj de la Jocurile Olimpice din anul 2012, retrăgându-le totodată și medaliile. Aceste sancțiuni au venit ca urmare a unor noi analize făcute asupra eșantioanelor prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra. Pentru combaterea fenomenului de dopaj în sport, Ministerul Tineretului şi Sportului va solicita Agenției Naționale Antidoping să realizeze un vast program de testări, în cadrul Campionatelor Republicii Moldova pe ramuri de sport, cât și în perioada stagiilor de pregătire. 

Comitetul Internațional Olimpic a obligat sportivii să restituie medaliile și diplomele, iar Comitetul Național Olimpic din Moldova trebuie să asigure implementarea imediată a deciziilor CIO.

Ministerul Tineretului şi Sportului a menționat că „încurajează practicarea unui sport curat, în vederea protejării sănătăţii sportivilor şi respectării principiului de fair-play. În sport trebuie să fie obiectivul de bază al tuturor structurilor sportului și organizațiilor implicate în pregătirea sportivilor de performanță”.

În scopul combaterii fenomenului de dopaj în sport, Ministerul Tineretului şi Sportului va solicita Agenției Naționale Antidoping să realizeze un vast program de testări, în cadrul Campionatelor Republicii Moldova pe ramuri de sport, cât și în perioada stagiilor de pregătire. În acest context, Agenţia Naţională Antidoping trebuie să desfăşoare ample campanii de informare a sportivilor, antrenorilor, medicilor sportivi, alt personal ce asistă sportivii; având nevoie de un program complex de prevenire și combatere a dopajului în sport, aliniere la noul cod mondial antidoping și practicile României în combaterea dopajului.

Ministerul Tineretului și Sportului va înființa o comisie specializată în examinarea fenomenului dopajului în Republica Moldova, care va veni cu propuneri la modificarea și completarea cadrului normativ de prevenire și combatere a dopajului în sport.

Totodată, MTS va întreprinde toate măsurile necesare de recuperare a premiilor obținute de sportivi, antrenori și medici sportivi.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal