
Detalii despre licitațiile trucate și alimentele alterate: 23 persoane bănuite și 16 reținute. Mita pornea de la 10 000 lei
În cadrul unui briefing organizat de Centrul Național Anticorupție și Procura Anticorupție au fost oferite mai multe detalii despre persoanele reținute care organizau licitații trucate și alimente alterate în școli și grădinițe. 16 persoane au fost reținute pentru 72 ore.
・
Începând cu martie 2016, a fost dispusă pornirea unei cauze penale pe faptul trucării licitațiilor. Pe parcursul desfășurării urmăririi penale s-a inițiat peste 30 de cauze penale în baza diferitor componențe de infracțiuni. Este vorba de abuzul de serviciu, când unele persoane gestionează societăți comerciale soldate cu urmări grave, traficul de influență atuncin când o persoană afirmă că are influență asupra unor persoane publice în vederea trucării licitațiilor pentru achiziția produselor alimentare. S-a pornit cauză penală și pentru corupere activă, când persoanele care gestionează societăți comerciale transmiteau bani pentru persoane publice implicate în activitate de organizare a licitațiilor în vederea achizițiilor produselor alimentare ca aceștia să nu-și îndeplinească corespunzător atribuțiile de serviciu.
De asemenea, s-a pornit cauză penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, atunci când persoanele publice implicate în organizarea procedurilor de licitație a produselor alimentare depășind în mod vădit limitele atribuțiilor acordate de lege. Aceștia favorizau agenții economici care participau la licitațiile propriu-zise în vederea câștigării acestora. Corupere pasivă a fost indentificată - primirea de mijloace financiare ce nu li se cuvin persoanelor publice, în special celor din cadrul Direcțiilor Educație Tineret și Sport din Chișinău implicate în procedura de organizare a achizițiilor publice pentru produse alimentare în special pentru instituții pre-școlare.
În perioada urmăririi penale din martie 2016 până în prezent, s-au întreprins măsuri speciale de investigație, s-au făcut cercetări, s-a recurs la investigatori sub acoperire, au fost făcute interceptări telefonice care curând vor fi publice.
În total s-au desfășurat 46 percheziții. A avut loc un incident, la o persoană unde s-a desfășurat percheziția, a încercat să distrugă anumite documente care trebuiau să fie ridicate în cadrul percheziției, dar tentativa a fost curmată.
Persoanele la care s-au făcut perchezițiile: administratorii și lucrătorii întreprinderilor care au furnizat produse alimentare în baza contractelor cu Direcțiile Educație Tineret și Sport. De asemenea la domiciliile și birourile funcționarilor a direcțiilor respective. În cadrul acestui dosar sunt vizate toate direcțiile de învățământ din municipiul Chișinău. În total vor fi audiate 23 persoane în calitate bănuiți, funcționari publici și reprezentanții agenților economici. Din cele 16 persoane reținute, 9 sunt funcționari publici din cadrul Direcției de Educație Tineret și Sport și șeful Serviciului Alimentar al Ministerului Apărării iar 7 persoane sunt reprezentanți ai agenților economici.
Mai mult, acțiunea s-a bazat pe trucarea licitațiiilor alimentare. Modalitatea acesteia era aranjarea condițiilor pentru un anumit agent economic care livra produse alimentare, participarea diferitor agenți economici dar care de facto erau gestionați de una și aceeași persoană fizică. Se mai aranjau licitații prin oferirea informațiilor, ceea ce este interzis de lege Era oferită informația contra-plată despre ofertele oferite de de ceilalți agenți economici la licitație, suma mitei ajungea până la 10 000 lei.
Din motive de securitate nu au fost oferite numele persoanelor sau subdiviziunea unde activează funcționarii publici. Pentru că părinții vor fi indignați că copiii frecventează grădinițe unde au fost administrate produse alterate, mai ales că sunt copii intoxicați și ar putea fi interpretat greșit.
Produsele alterate care au fost livrate: cartofi, paste, carne de pui, fasole, pește și varză.
Totul a pornit de la informația că licitațiile sunt trucate în schimbul unor sume de bani.
Sumele contractelor variau între 200 000 și câteva milioane de lei, dar variau și produsele achiziționate, nu toate produsele erau alterate ca rezultat a licitațiilor.