*Acest material este sponsorizat

VIDEO. „Inspiring Women in Fashion Business”, desfășurat la ZIPhouse

VIDEO. „Inspiring Women in Fashion Business”, desfășurat la ZIPhouse
Foto: Agora.md

Pe 17 noiembrie, în incinta Centrului de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, a avut loc evenimentul „Inspiring Women in Fashion Business”. Acesta a avut drept scop să încurajeze femeile să aleagă o carieră în sectorul industriei ușoare și să-și lanseze propria afacere în acest domeniu. Evenimentul s-a desfășurat în ajunul Zilei Internaționale a Femeilor în Afaceri, marcată la 19 noiembrie.

„Sectorul dat este un sector de frunte în economia țării. Este un sector care intră în top-urile sectoarelor economice a Republicii Moldova. Este un sector care angajează foarte multe femei, fiecare a doua companie din acest sector este condusă de o femeie. Rata de angajare a femeilor este mai mult de 90%. Este un sector foarte foarte important și din punct de vedere de gender. Este un eveniment inspirațional pentru cei care încearcă șă-și lanseze o afacere în sectorul industriei ușoare sau care se gândec să-și lanseze o afacere. Este un eveniment care încurajează cât mai multe femei să-și dezvolte o afacere în domeniu. La început trebuie să fie cineva, un mentor care să te ghideze în toate planurile pe care dorești să le implementezi. Cu acest eveniment venim să ajutăm pe cei care fac primii pași în domeniu”, a precizat managerul Superior de Proiecte, USAID Moldova, Sergiu Botezatu.

„Noi simțim că femeile au potențial de a fi antreprenoare, că ele vor, că ele au toate calitățile necesare, dar mai e ceva de care ar avea nevoie. E nevoie de încredere în forțele proprii, e nevoie de modele de rol, e nevoie de un pic de instruire. Noi putem asta să facem ca și Asociația Femeilor Antreprenoare. Noi susținem studente care visează să devină antreprenoare, dar mai au încă o cale de parcurs”, a menționat președintele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Olga Melniciuc.

Pe parcursul evenimentului, patru femei de afaceri din domeniul industriei ușoare și-au prezentat istoriile de succes și reușitele înregistrate de companiile pe care le conduc. Doamnele au început urmându-și visul, dar prin muncă și perseverență au reușit să obțină succese în domeniul afacerilor. 

„A fost dur, mediul de afaceri este un mediu sever. Și atunci când vii cu visele și încerci să le transpui pe acest mediu și te ciocnești de dificultățile care sunt, doare. Mă bucur foarte mult că cu patru ani în urmă am fost destul de receptivă și am aflat de acest proiect și am aplicat practic am fost prima companie din industria bijuteriilor care a intrat în acest proiect. Proiectul ne-a ajutat să mergem la prima expoziție internațională, la a doua și continuă să ne sprijine până astăzi”, a spus co-fondatoarea „Ana Popova”, Olga Nedbailo.

„Afacerea noastră a început dintr-un vis din copilărie. Împreună cu sora mea visam drapam haine pe ea, și a rămas ulterior doar un vis, pentru că am mers pe alt drum, am făcut Comunicare. Ideea de a face design a fost ca o dorință neîmpărtășită, pentru că credeam că nu este posibil la noi în Moldova să-ți dezvolți potențialul în domeniul designului. Totul s-a schimbat în momentul când am fost la o prezentare de fashion „Din Inimă”, la început, când doar proiectul USAID doar a inițiat această inițiativă interesantă. Aceasta a fost de fapt imboldul cel mai puternic care m-a determinat să încep planificarea unei afaceri”, a mai spus fondatoarea și directorul, brandului de haine „MOVE”, Lilia Surdu.

La eveniment au participat tinerele Elena, Diana și Ana-Maria, care au avut posibilitatea de a-și prezenta creațiile. Acestea au realizat o fustă din 60 de sticle din plastic. Chiar dacă facultatea Relații Economice Internaționale la care își fac studiile nu are legătură cu designul, fetele au reușit să creeze în cadrul unui proiect de la universitate ceva inedit și care, spun ele, le-a inspirat.  

„Această seară a fost o seară productivă, pentru că acest proiect în sine a fost o explozie de energie. Toate am fost chiar la maxim energice. Cred cu colegele mele că este un produs bun și că ne vom gândi pe viitor să realizăm altceva. Eu cred că noi deja ne informăm, neapărat vom apela la diferite granturi, sprijin financiar din partea organizațiilor Statelor Unite”, a vorbit o studentă.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design si Tehnologii ZIPhouse și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Industria ușoară din RM se bucură de suportul oferit de USAID Moldova încă din 2005. De actunci, mai mult de 60 de branduri locale au fost dezvoltate sau modernizate pentru a se conforma designului și brandingului occidental. Acest lucru a dus la apariția unei noi generații de mărci moldovenești moderne, care au pus baza unei industrii competitive.

 

 

P.

P.

Vezi și aceste știri
Cartea neagră | 825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” câștigă în continuare contracte la stat

Cartea neagră | 825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” câștigă în continuare contracte la stat

EDITORIAL | Cum să învingem monstrul din noi

EDITORIAL | Cum să învingem monstrul din noi

A încercat să introducă ilegal în țară 344 cutii cu medicamente anti-COVID-19. Tentativa, prevenită de vameși

A încercat să introducă ilegal în țară 344 cutii cu medicamente anti-COVID-19. Tentativa, prevenită de vameși

Advertoriale
Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian
 • 3
  Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)
 • 4
  Orheiland împânzit de polițiști. Parcul de distracții ar activa contrar deciziei CNESP (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.