Ministrul Apărării: Dodon riscă să fie demis de Parlament dacă se va comporta ca pe timpuri când era președinte de partid

Ministrul Apărării: Dodon riscă să fie demis de Parlament dacă se va comporta ca pe timpuri când era președinte de partid

Potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Apărării Anatol Șalaru, președintele ales Igor Dodon ar putea fi demis de Parlament dacă nu va respecta Constituția, interesele cetățenilor și va dori federalizarea țării.

„Dacă nu va reprezenta interesele cetățenilor, dacă nu va respecta Constituția, dacă va dori federalizare, va chema la nesupunere și va face ceea ce a făcut când era deputat și președinte de partid el riscă un impeachment și să fie demis de Parlament. Nu poate un președinte să fie dușmanul țării sau să declare că armata rusă trebuie să rămână în Transnistria. În constituție scrie că Moldova este un stat neutru, iar el trebuie să lupte pentru neutralitate. De fapt, el ar trebui să lupte pentru a scoate această armată de pe teritoriul țării noastre dacă are relații în Rusia, fiindcă armata rusă este principala piedică recunoașterea noastră ca stat neutru”, a declarat Anatol Șalaru în cadrul Emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit Constituției, „În cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși. Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntârziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.”

Publicitate

Șalaru consideră că discursul lui Dodon se va schimba odată ce va fi investit în funcție.

„Veți vedea în curând că nu e chiar așa de categoric și Vladimir Voronin declara una când era în Parlament și cu totul altceva când a fost ales președinte. El a apărat suveranitatea țării, a refuzat să semneze planul Kozak, a fost foarte dur în relațiile cu Transnistria, a devenit un președinte care a văzut foarte clar și treaz lucrurile. Acum Dodon nu a trecut de campania electorală și sunt urmările acesteia. În momentul în care el va depune jurământul părerea și opțiunile lui se vor schimba, eu vă asigur. În caz contrar va fi organizat un impleachment și el va pleca din această funcție”, susține Șalaru.

Amintim că Vladimir Voronin a declarat anterior că după șase luni ratingul lgor Dodon va scădea. Anatol Șalaru consideră că acest fapt se va întâmpla mult mai rapid. El mai spune că președintele țării nu-l poate demite din funcție, iar această atribuție o are doar Parlamentul la propunerea Premierului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal