„Conflictul înghețat” între cele două maluri ale Nistrului menține tensiunea în regiune de la începutul anilor ‘90. Pentru a-i apropia pe oameni, începând cu 2015 Uniunea Europeană a inițiat programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” administrat de ONU. Cheltuielile s-au ridicat la 1,8 milioane de euro anul trecut. Programul va dura cel puțin până-n 2018. Unul dintre obiectivele cheie ale acestuia este de a-i apropia pe antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului, transmite BBC citat de Agora.
În reportaj se povestește despre beneficiarii programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, unul dintre aceștia fiind Ivan Kodakovschi.
Ivan Kodakovschi avea 7 ani atunci când a izbucnit războiul civil în Republica Moldova. „Exploziile au zguduit orașul în perioada când sărbătoream absolvirea școlii. Țin minte o operațiune urgentă de evacuare în Ucraina, inclusiv a multor femei și copii. Îmi amintesc un număr enorm de urme de gloanțe în clădiri ruinate și incendiate”, mărturisește Ivan.
Acum, Ivan, în vârstă de 31 de ani, locuiește în Tiraspol și este beneficiarul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” care i-a asigurat un grant de 7480 de euro pentru a-l ajuta să-și extindă afacerea. Compania sa „Tech Design” produce încărcătoare de telefoane mobile placate în lemn și constă între 19 și 113 euro.
În materialul jurnaliștilor de la BBC se mai spune despre designerul Marcela Moscovciuc care a beneficiat de un grant de 14160 de euro pe care i-a investit în compania „Măr Alb” din Orhei; Igor Hîncu care a înființat compania producătoare de jucării EduJoc; Denis Gumeniuc o mini-tipografie din Transnistria; sau Angela Sobol care produce cereale pentru micul dejun „Ronți” în orașul Florești din nordul Moldovei.