Jurnaliștii ruși: Șevciuk a creat o schemă pentru a-și atribui banii din vânzarea gazului rusesc gratuit

Jurnaliștii ruși: Șevciuk a creat o schemă pentru a-și atribui banii din vânzarea gazului rusesc gratuit

Jurnaliștii ruși de la emisiunea „Момент Истины” („Momentul adevărului”) au realizat un nou reportaj, de data aceasta despre „schemele sure” create în ultimii cinci ani de liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk. Acesta este acuzat că și-ar fi atribuit banii din vânzarea gazului rusesc livrat gratuit regiunii, transmite Agora.

În Transnistria, Evgheni Șevciuk, a creat o schemă complexă în jurul gazoductului rusesc. În toată perioada existenței republicii moldovenești nistrene, Federația Rusă acorda ajutoare economice. Unul din astfel de ajutoare este livrarea gazului gratuit. Moscova presupunea că banii obținuți din vânzarea gazului urmau să se acumuleze pe un cont special în bancă transnistreană, iar ulterior să fie repartizate pentru nevoi sociale.

Însă, „odată cu venirea noii echipe, în frunte cu Evgheni Șevciuk, a fost creată o schemă conform căreia sumele enorme de bani obținute din vânzarea gazului rusesc gratuit erau transferate nu în buget, ci pe conturile companiilor private străine. Pentru a pune în funcțiune schema, în 2014 a fost înregistrată în offshore compania „Energokapital”, 99% din acțiunile căreia aparțin Ornamental Art Limited. În 2015, schema în cauză a permis lui Șevciuk să scoată din Transnistria 20 de milioane de dolari. Pentru republica nerecunoscută aceasta este o sumă destul de mare”, afirmă jurnaliștii ruși.

Publicitate

Schema arată în felul următor: SA „Energokapital” cumpăra gazul rusesc de la furnizorul SRL „Tiraspol-Transgaz” la un preț de două ori mai ieftin decât cumpăra anterior Moldavskaia GRES. Prin urmare pe contul special în bugetul regiunii sunt transferați de două ori mai puțini bani. În același timp prețul energiei electrice pentru consumatorii moldoveni a rămas la același nivel. Astfel, venitul companiei intermediare „Energokapital” a crescut imediat cu suma redusă din prețul gazului rusesc. În 2015, suma veniturilor a fost de 18 milioane de dolari (rentabilitatea de 547%). Acești bani au fost scoși în companiile offshore printr-o bancă moldovenească.

Potrivit jurnaliștilor ruși, liderul de la Tiraspol nu se teme de consecințe. Conform Curții de Conturi din Transnistria, în toți cei cinci ani în care s-a aflat la șefia regiunii, Evgheni Șevciuk a scos din Transnistria circa 250 de milioane de dolari, se mai spune în reportaj.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal