„Cod Portocaliu” în Parlament. Deputații marchează Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

„Cod Portocaliu” în Parlament. Deputații marchează Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată în fiecare an la 25 noiembrie. Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, Președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat „Cod Portocaliu” în Parlament și a îndemnat toți deputații să își pună filtru portocaliu la paginile rețelelor de socializare, așa cum are și pagina Parlamentului. 

În debutul ședinței Parlamentare, Adrian Candu a anunțat despre marcarea Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeii, acesta a vorbit despre amenajarea parlamentului în culoarea portocalie, dedicată acestei zile.

„Ziua împotriva violenței femeilor se marchează începând cu 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor. În 1979, a fost adoptată Convenția ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, principalul instrument internațional al drepturilor femeilor și fetelor. Convenția, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferințelor internaționale, statuează drepturile femeilor și fetelor la o viață fără violență”, a menționat Andrian Candu.

Publicitate

Totodată, acesta a nunțat că la orele 17.30, clădirea Legislativului va fi iluminată în culoarea portocalie, în semn de solidaritate cu victimele violențelor

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a prezentat o declarație a femeilor deputate, de Ziua Internațională a Violenței împotriva Femeilor, în care a anunţat că obiectivul prioritar în procesul de prevenire și eliminare a fenomenului violenței va fi semnarea și ratificarea de către Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice.

„Ne adresăm femeilor și fetelor din Republica Moldova - mame, soții, surori, bunici și fiice, care suferiți pe ascuns, din cauza violenței: vă îndemnăm, nu îndurați violența și raportați-o imediat autorităților competente! Legea este de partea voastră. Reiterăm că violența este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului și este o crimă, care se pedepsește”, a menţionat Liliana Palihovici.

Culoarea portocalie e culoarea campaniei „16 zile de activism împotriva violenței față de femei”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal