Pe 23 noiembrie 2015 Guvernul a propus spre aprobare Parlamentului un proiect de lege prin care Casa Națională de Asigurări Sociale va prelua, începând cu 1 ianuarie 2017, atribuțiile de stabilire și plată a pensiilor angajaților structurilor de forță.
Guvernul motivează aceste schimbări prin dorința de a institui o singură instituție responsabilă de stabilirea și achitarea pensiilor, inclusiv a angajaților structurilor de forță, precum și asigurarea unui sistem transparent și eficient de utilizare a mijloacelor publice.
Comitetului Federal al Federației Sindicatelor din Moldova SINDLEX consideră că achitarea pensiilor angajaților organelor de forță, cât și a indemnizațiilor de tot genul, se efectuează din bugetul de stat, ceea ce nu înrăutățește nici de cum starea Fondului de Asigurări Sociale, și scutește CNAS de volum de muncă, resurse umane și materiale.
Federația Sindicatelor SINDLEX își exprimă dezacordul total în vederea promovării unor inițiative legislative care por avea un impact negativ asupra sistemului asigurării securității naționale, înrăutățirea condițiilor de pensionare a funcționarilor cu statut special, pierderea legăturii a autorităților publice centrale cu pensionarii săi, destrămarea organizațiilor de veterani. Astfel, este solicitată retragerea acestor propuneri legislative, ca fiind unele nefondate și cu impact negativ în adresa angajaților organelor de forță.
Președintele Federației Sindicatelor din Moldova SINDLEX, Mihai Lașcu susține că această inițiativă poate pune n pericol statutul secret al unor dosare. „În arhivele MAI, a Ministerului Apărării, a SIS-ului și a altor organe sunt dosare ale persoanelor care au un statut special sau a celor care au avut de îndeplinit misiuni speciale. Aceste dosare au caracter de serviciu și secret. Unele sunt secretizate de la 25 la 30 de ani. Nu s-a luat în calcul faptul că practic toate structurile de forță prin avizele lor au exprimat dezacordul față de acest proiect”, remarcă acesta.
În plus, reprezentanții Federației Sindicatelor din Moldova SINDLEX susțin că practica de reformare a sistemului de pensionare din România, care în anul 2010 a încercat aceiași abordare privind unificarea pensiilor pe țară, modificând doar unele prevederi ale legii pensionării militarilor, a lăsat casele de pensionare departamentale în subordonarea autorităților centrale de specialitate. Totuși, în 2016 s-a renunțat la aceste amendamente, iar sistemul de pensionare a militarilor a revenit doar o prioritate și atribuție a organului central de specialitate.
Mihai Lașcu speră că vor exista negocieri în reformarea sistemului de pensii pentru angajaților structurilor de forță. În caz contrar, ar putea fi organizate acțiuni de protest contra acestor prevederi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.