
FOTO. Cum au arătat, pe parcursul anilor, brazii de Crăciun din centrul Capitalei
Brazii de Crăciun au fost mereu discutați de către locuitorii orașului Chișinău. În fiecare an, bradul instalat este comparat cu cei din anii precedenți, și niciodată acest subiect nu a strâns comentarii pozitive. Din acest motiv, echipa Agora a analizat evoluția Brazilor de Crăciun din centrul Capitalei, în ultimii ani.
・
Dacă, în prezent, Piața Marii Adunări Naționale e plină de lumini, decorații colorate și multe ghirlande, în anul 1997 sărbătorile de iarnă din Chișinău aveau un aspect mai modest, singura bucurie a spiritului de Crăciun și Revelion fiind doar bradul din centrul orașului.

Istoria adevărată a brazilor de Crăciun începe din anul 2007, atunci când s-a compus o adevărată epopee despre brazii de Crăciun, din perioada când în fruntea Primăriei a venit Dorin Chirtoacă.
În 2007, Dorin Chirtoacă a instalat bradul, însă, la scurt timp, acesta a fost „furat” din Piața Marii Adunări Naționale, deoarece „nu corespundea cu sărbătorile oficiale ale Republicii Moldova”, care sărbătorea atunci Crăciunul doar pe 7 ianuarie.
Până la urmă nu a mai fost permisă instalarea unui brad de Crăciun. Astfel, Tineretul Partidului Liberal a protestat într-un mod mai deosebit plasând în locul iniţial al Pomului de Crăciun un brăduţ simbolic.

Epopeea bradului de Crăciun a continuat și în 2008. Pomul, înalt de 17 metri, a fost furat, după ce fusese arestat de poliție.
Totuși, Dorin Chirtoacă a găsit bradul la o casă de copii, însă a renunțat să-l ia de acolo. În schimb, a împodobit trei brazi din Scuarul Teatrului de Operă și Balet.

În 2009, chiar dacă pomul de Crăciun a fost instalat în centrul Capitalei, gurile rele au zis că bradul a fost „fără gust amenajat”. Totuși, Bradul nu a fost în prim-plan, deoarece acesta a fost „șters” de evenimentele de pe 7 aprilie.

În anul 2010, cei de la Direcția Spații Verzi au avut două variante: un brad din Chișinău și unul de la Strășeni. Primarul Capitalei a făcut glume pe marginea acestui subiect. „Iarăși de la Strășeni? Vedeți că ăsta de la Strășeni este cu istorie, cu ghinion”, a spus Dorin Chirtoacă.
Totuși, pomul de Crăciun a strâns din nou comentarii negative, locuitorii țării comparândul cu bradul din Bălți, care potrivit lor era mai frumos.

În anul 2011, pomul de Crăciun a avut în jur de 25 de metri, și a fost adus din satul Bozieni, raionl Hîncești. Acesta a fost tăiat din curtea primăriei satului și autoritățile de la Chișinău au plătit pentru el 11 mii de lei.

În 2012, în centrul Chișinăul s-a instalat cel mai bătrân brad, acesta a avut peste 50 de ani și aproximativ 20 de metri. Acesta a fost împodobit cu 800 de globuri și 5 km de ghirlande electrice în culorile alb - roșu, care potrivit primăriei, le-ar fi ales locuitorii capitalei.

În 2013, bradul din Piața Mare Adunări Naționale a fost crescut în grădina unui locuitor al satului Coșernița, raionul Criuleni, timp de 40 de ani. Bradul a avut o înălțime de 18 metri și a costat circa 15 mii de lei.

În anul 2014, Bradul de Crăciun a avut în jur de 20 metri înălțime şi a fost cu trei metri mai înalt decât cel de anul 2012.
Pomul a crescut în curtea unui agent economic din cartierul Poşta Veche al Capitalei timp de 35 de ani. Proprietarul l-a oferit cadou municipalității. Angajații au avut o zi la dispoziție ca să împodobească bradul cu peste 1200 de globuri şi luminițe şi peste 2 kilometri de ghirlandă.
În anul 2014, bradul de Crăciun a strâns cele mai multe critici, acesta fiind un pic strâmb.
În anul 2015, din cauza corturilor instalate de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, Primăria Capitalei nu a avut loc pentru instalarea pomului de Crăciun. Autorităţile au decis să împodobească un brad de lângă Arcul de Triumf. Acesta are o înălţime de 13 metri şi a fost decorat cu 1.000 de globuri şi 2 kilometri de ghirlande.

Anul acesta, Bradul de Crăciun a fost adus deja în Piața Marii Adunări Naționale. Pomul are aproximativ 17 metri și costă 15.000 de lei. În premieră, costul acestuia va fi achitat de un om de afaceri.

Bradul urmează a fi împodobit și va fi inaugurat oficial pe data de 1 decembrie.