A fost lansat Ghidul pentru promovarea egalității în mass-media

A fost lansat Ghidul pentru promovarea egalității în mass-media

Mass-media are un nou Ghid pentru promovarea egalității. Acesta a fost elaborat pe baza mai multor analize și probleme cu care se ciocnește societatea noastră și vine cu scopul de a orienta mass-media în realizarea corectă a materialelor, fără a face abordări discriminatorii.

Autorul ghidului, Olesea Perean, a subliniat că în Republica Moldova intoleranța are un nivel de 6.6 puncte din 9 posibile, cifră care arată un nivel foarte înalt. Iar mass-media poate să contribuie la diminuarea acestui fenomen.

„Media când furnizează informația urmează să-și asume rolul de culturalizator social, nu doar să informeze, dar și să educe populația. Portivit cercetărilor care s-au făcut și la nivel european mass-media are un rol foarte important în dezrădăcinarea stereotipurilor și prejudecăților. Noi ne-am propus ca ghidul să nu fie concetrat doar pe modul în care mass-media trebuie să facă referire la anumite grupuri care sunt cel mai des discriminate, dar să fie un ghid mai comprehensiv care să explice mass-mediei de ce avem noi nevoie de abordări nediscriminatorii, de ce trebuie să folosim un limbaj corect și care este rolul mass-media în promovarea eglaității”, a menționat autoarea.

Publicitate

Directorul Executiv al Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Veaceslav Tofan a menționat că fenomenul discriminării este omniprezent în societatea noastră, iar mass-media nu în totdeauna face reportaje conform normelor etice.

„Discriminarea în Republica Moldova este aparent prezentă peste tot, vedem discriminare, în declarații, discriminare față de anumite persoane, de anumite etnii, de grupuri sociale. Orice eveniment social sau politic mai larg scoate la iveală deseori problemele discriminării și fobiile nejustificate ale cetățenilor Republicii Moldova. Mass-media fiind o putere destul de importantă în acest stat, nu întodeauna filtrează, explică sau face reportaje corect în ceea ce ține de discriminare persoanelor, dar amplifică deseori aceste fobii și stereotipuri nefondate”, a menționat Tofan.

Ghidul apare în două limbi, română și rusă și va fi accesibil atât în format hard copy, cât și în format electronic.

În contextul acestei lansări toată media a fost îndemnată să utilizeze acest ghid pentru a contribui la o culturalizare și informare corectă a societății, în care elementele discriminatorii să lipsească.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal