A demarat campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

A demarat campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a început la 25 noiembrie, în satul Boșcana, raionul Criuleni. Acesta se află la cea de a 14-a ediție și se desfășoară sub sloganul „Sparge cercul violentei! Fă un pas spre schimbare!”

Evenimentul a început cu un marș oranj pe strada principală a satului Boșcana la care au participat reprezentanții și reprezentantele statului, ai societății civile și locuitorii satului. Prin acest mod participanții și-au exprimat suportul pentru eliminarea violenței față de femei și fete.

„Prevenirea și combaterea violenței în familie și protecția victimelor violenței în familie este o prioritate pentru Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. În acest sens, ministerul a îmbunătățit mecanismul de protecție a victimelor violenței în familie și a lărgit spectrul de drepturi ale acestora prin aprobarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea a 11 acte legislative din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Îndemn societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen, să fim mai solidari, mai toleranți, mai înțelegători și când suntem martorii unei acțiuni violente să spargem cercul violenței, să facem un pas spre schimbare!”, a declarat șefa Direcției politicelor de asigurare a egalității între femei și bărbați a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei Lilia Pascal.

Publicitate

Organizația Națiunilor Unite în Moldova este dedicată eforturilor de combatere a violenței domestice, și susține guvernul, societatea civilă și supraviețuitoarele violenței în acest parcurs.

„Doar femeile care au trecut prin violență și au depășit-o știu cum violența domestică poate fi eliminată. Noi suntem aici pentru a ne uni forțele și a lucra cu femeile supraviețuitoare ale violenței, astfel încât alte femei să le urmeze reușitele”, a menționat Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară, UN Women Moldova - Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor.

În perioada desfășurării campaniei vor fi organizate peste 80 de evenimente în toată țara inclusiv discuții în școli, lucrul cu poliția, expoziții de pictură, discuții în comunitățile locale, iluminarea clădirilor în oranj și altele.

Lansată în anul 1991 - campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen” începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și se termină pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului. Până în prezent, 4100 de organizaţii și 172 de țări s-au mobilizat pentru a desfăşura această campanie. Evenimentul de lansare a Campaniei în Moldova fost organizat de către Asociația „Casa Mărioarei”, în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și UN Women Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal