VIDEO. Proiectul Energie şi Biomasă. Primul laborator de testare a biocombustibililor solizi, lansat la Universitatea Agrară

VIDEO. Proiectul Energie şi Biomasă. Primul laborator de testare a biocombustibililor solizi, lansat la Universitatea Agrară

La Universitatea Agrară a fost acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi. Acesta este, în prezent, singurul laborator din RM acreditat să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibililor. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100.000 EURO din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. Datorită noului echipament, producătorii vor putea să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat pe piață, iar consumatorii - să fie siguri de produsul achiziţionat.

„La începutul lui noiembrie laboratorul a fost acreditat integral, pentru toți parametrii atât fizici cât și chimici. Noi acum suntem bucuroși că el va începe să activeze, una din problemele principale pe care noi le avem pe piața din RM a biocombustibililor, este calitatea biocombustibililor. Acum având și legea privind energia regenerabilă și acest laborator care este funcțional, sperăm ca calitatea acestor biocombustibili să crească”, a menţionat, managerul Proiectului Energie și Biomasă, Victor Cotruţă.

Fiecare lot de biocombustibil plasat pe piaţă trebuie să conţină informaţii privind ţara de origine, data fabricării, termenul de valabilitate, dimensiunea, puterea calorifică, dar și alți componenți fizici și chimici. Toți parametrii, indicaţi pe etichetă, trebuie să fie confirmaţi de către vânzător/producător prin raportul de încercări emis de un laborator de încercări acreditat în Republica Moldova.

Publicitate

„Dacă producem biocombustibili necalitativi, atunci noi obținem energie de la 40-60 de procente mai puțin decât am putea să obținem dintr-un biocombustibil bun, calitativ. Biocombustibilii necalitativi, asta înseamnă distrugerea utilajului pe care îl folosim. Laboratoruleste destinat pentru a testa biocombustibilii solizi, a da niște certificate de calitate în care noi arătăm toți parametrii care sunt ceruți de către UE care sunt cerute de către standrtele internaționale, noi le putem da absolut toate caracteristicile acestea”, a precizat şeful laboratorului de Biocombustibili Solizi, Grigore Marian.

Certificarea calităţii biocombustibililor va fi obligatorie începând cu 25 martie 2017, potrivit Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Cerinţele de calitate a biocombustibililor produşi în R. Moldova se conţin în Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, aprobat de Guvern (Hotărârea nr. 1070) pe 27 decembrie 2013.

„Unii din instituțiile publice care merg pe aciziții publice, cer certificat de calitate, și unii producători deja prezintă niște certificate care sunt pregătite de ei înșiși, că eu am asta asta asta și cei care nu cunost e clar că asta îi duce în eroare, deci acum noi vom informa în principiu toată populația, în primul rând instituțiile publice cu care noi lucrăm în cadrul proiectului", a relatat managerul proiectului Energie şi Biomasă.

În prezent, peste 190 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, iar o 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită Programului de subvenţionare demarat de acest proiect. Ca răspuns la cererea crescândă, se dezvoltă şi piaţa locală de producere a biocombustibilului.

„Noi deja de trei ani producem peleți din lemn. După rezultatele laboratorului, pot să spun că aceștia sunt unii din cei mai buni peleți care se produc la noi în țară. Se conformă standartelor europene. Doar certificatul ne va putea permite nouă, ca și producători să controlăm calitatea produsului nostru, să fim siguri că calitatea noastră se păstrează, că consumatorul nostru va fi sigur ce cumpără și pentru ce plătește bani”, a spus producătorul de biocombustibili, Alexandru Matrohin.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal