„Nu a fost decizie ușoră. A fost o decizie gândită la rece. Pentru turul întâi toate măsurările și calculele arătau că eu și canddiatul PAS suntem la o diferență în marja de eroare. Deci șansele erau foarte înalte. Pentru turul doi situația arăta altfel. Pentru  mine ar fi fost mult mai dificil să mobilizez o bună parte din electoratul de dreapta”, a declarat Lupu în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime.

Un alt argument invocat de Lupu este că exista riscul declanșării unor acțiuni stradale de proporții.

„Toată lumea a văzut pe durata lunilor august, septembrie, octombrie cum se propulsa ideea că guvernarea o să fraudeze alegerile. Acest lucru se făcea atât de partidele de dreapta, cât și de stânga. Acest lucru nu se făcea întâmplător. Se pregătea în opinia publică ideea că primul tur deja era fraudat. Era un element de tehnologie care a fost folosit înainte de 7 aprilie 2009.  În momentul în care candidatul PD câștiga în turul întâi deja erau pregătite acțiuni stradale. Se puteau repeta cel puțin evenimentele din 20 ianuarie 2016”, a mai subliniat democratul.

Președintele PD susține că decizia de retrgere a fost luată inițial de el, după care discutată cu echipa.

„Inițial, după toate măsurările mi-a trebuit o zi, o zi jumate pentru o analiză personală. Echipa aștepta decizia mea. Apoi am mers să discutăm în cadrul ședinței executivului politic. Ne-a trebuit să avem o ședință de cel puțin o oră pentru a dezghioca toate detaliile. Odată ce am pus argumemtele pe masă, toți colegii au acceptat și a fost o decizie unanimă”, a mai adăugat Lupu.

Amintim că Marian Lupu și-a anunțat retragerea din cursa electorală cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin, în cadrul unui briefing de presă alături de prim-vicepreședintele Vlad Plahotniuc. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!