ANSA efectuează controale la toate întreprinderile de alimentație publică

ANSA efectuează controale la toate întreprinderile de alimentație publică

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) efectuează în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică controale la toate întreprinderile de alimentație publică după ce a fost descoperit că alimentele livrate în mai multe școli și grădinițe din capitală erau expirate, infectate cu paraziți sau necalitative.

În urma investigațiilor și a fraudelor descoperite la asigurarea cu produse alimentare a școlilor și grădinițelor din municipiul Chișinău, directorul general al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi a emis un ordin, prin care subdiviziunile ANSA a inițiat un control oficial al tuturor întreprinderilor de alimentație publică, atenția primordial fiind acordată blocurilor alimentare din școli și grădinițe. Controlul va fi efectuat în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică.

În municipiul Chișinău, unde au fost depistate încălcări în alimentația copiilor, controalele oficiale sunt deja în derulare. La trei grădinițe supuse verificărilor nu s-au depistat abateri grave. În urma semnalului din partea grupului de părinți, parvenit din sectorul Botanica al capitalei, privind nereguli în alimentația copiilor unei grădinițe, specialiștii ANSA și ai Centrului Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și în prezent desfășoară controlul riguros al blocului de alimentație de la acest obiect.

Publicitate

Menționăm că alimentația copiilor s-a aflat în permanenta atenție a Agenției. Din octombrie curent, când s-a ridicat restricția la controale, mai multe școli și grădinițe din localitățile republicii au fost supuse verificărilor, în 20 de blocuri alimentare fiind depistate neconformități de ordin tehnic, administrația acestor instituții fiind obligată să înlăture deficiențele descoperite în organizarea alimentației copiilor.

ANSA consideră că soluționarea problemei privind alimentația copiilor este una stringentă și poate fi soluționată prin efort comun. În acest sens, credem că este necesară o selecție mai riguroasă a agenților economici care aprovizionează școlile și grădinițele cu produse alimentare, nu doar după principiul „prioritate celui care oferă produse mai ieftine”. Mai ieftine nu însemnă și mai calitative. O responsabilitate și mai mare revine persoanelor care recepționează și păstrează produsele alimentare. Suntem disponibili spre o conlucrare mai eficientă cu Asociațiile de Părinți.

Din stenogramele interceptărilor publicate de CNA reiese că mai mulți agenți economici, reprezentanții direcțiilor, angajați ai grădinițelor și alți funcționari au trucat licitații privind achiziționarea produselor alimentare pentru școli și grădinițe. Totodată, o parte din alimentele livrate erau expirate, infectate cu paraziți sau necalitative.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal