Internetul mobil în bandă largă a atins o rată de penetrare de 50%, în R. Moldova

Internetul mobil în bandă largă a atins o rată de penetrare de 50%, în R. Moldova

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei fiecare al doilea cetățean al țării noastre utilizează internetul mobil în bandă largă.

În nouă luni ale anului 2016, numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă a crescut, față de finalul anului 2015, cu mai bine de 321,8 mii (+ 22%) și a depășit cifra de 1 mil. 777,8 mii, arată datele statistice agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Urmare a acestei creșteri, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, s-a ridicat la 50 la sută, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare al doilea cetățean al republicii utilizează serviciile respective.

Publicitate

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), cea mai mare creștere a numărului de utilizatori, în funcție de suportul tehnic pentru acces, a fost înregistrată pe segmentul servicii acces la Internet în baza tehnologiei 4G. În perioada de raport, numărul acestor utilizatori a sporit de mai bine de două ori: de la 132,7 mii la 296,8 mii.

În nouă luni, volumul total al traficului de Internet mobil în bandă largă a sporit, față de perioada similară a anului 2015, cu 19% și a însumat 33 mil. 708 mii GB. Din acest volum, traficul de 7 mil. 290,3 mii GB a fost generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul telefoanelor inteligente, iar traficul de 26 mil. 418,3 mii GB - de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet. Un utilizator care a accesat Internetul mobil de la telefonul inteligent a generat în medie un trafic lunar de 542 MB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet - un trafic lunar de 9,8 GB.

Datele agregate de ANRCETI arată că volumul total al vânzărilor de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă a crescut, față de nouă luni ale anului 2015, cu 20,2% și a însumat 516,1 mil. lei. De remarcat că toți cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile au înregistrat creșteri la acest capitol. Vânzările realizate de compania Moldcell au sporit cu 33,3% şi au alcătuit 139,4 mil. lei, de Orange Moldova - cu 19,6% şi au constituit 303,7 mil. lei şi cele realizate de Moldtelecom au crescut cu 2,7% şi au însumat 73 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar (ARPU) per utilizator de Internet mobil dedicat a alcătuit 77,2 lei, venitul per utilizator de Internet mobil de la telefonul inteligent - 23,1 lei, iar venitul per utilizator de Internet mobil în bandă largă -36,5 lei.

Conform datelor statistice pentru nouă luni ale anului curent, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova - 58,8%, Moldcell - 26,9% şi Moldtelecom - 14,3%.

ANRCETI precizează că serviciile de acces la Internet în baza tehnologiei 3G au fost lansate în anul 2008, iar serviciile 4G - în anul 2012. Rețelele 4G asigură viteze de acces și de navigare pe Internet de până la 300 Mbps, iar rețelele 3G - viteze de până la 42 Mbps.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal