Cazul femeii care a murit la scurt timp după cezariană, în atenția CNA, Ministerului Sănătății și a lui Igor Dodon

Cazul femeii care a murit la scurt timp după cezariană, în atenția CNA, Ministerului Sănătății și a lui Igor Dodon

O femeie din Căușeni a decedat după ce a fost trimisă de medicii de la Institutul Mamei și Copilui acasă, după operația cezariană. Sputnik.md, care a relatat istoria ei, scrie că tânăra mamă a refuzat să dea o mită de 2.000 de lei medicilor, deși avea poliță de asigurare. Medicii ar fi trimis-o acasă, iar acolo femeia a decedat, la scurt timp.  Cazul ei a ajuns în atenția președintelui-ales, Igor Dodon, iar distanță de o zi s-au autosesizat CNA-ul și Ministerul Sănătății. 

Potrivit sursei citate mai sus, după refuzul de a plăti mita cerută, feme­ia ar fi ape­lat Linia fier­bin­te a Cen­tru­lui Națio­nal Anti­co­rup­ție, unde ar fi fost sfă­tu­i­tă să facă o recla­ma­ție la Minis­te­rul Sănă­tă­ții.

Pen­tru că nu avea banii res­pec­ti­vi, feme­ia a fost nevo­ită să revi­nă în Cău­șe­ni unde a fost pro­gra­ma­tă pen­tru con­sul­ta­ție la chi­rurg abia pes­te o lună, din cau­za pro­gra­mu­lui plin al medi­cu­lui. Ulte­ri­or însă, la domi­ci­li­ul său din or. Cău­șe­ni au venit chi­rur­gul de la Insti­tu­tul Mamei și Copi­lu­lui care a operat-o, dar și medi­cul de fami­lie care i-au cerut să sem­ne­ze câte­va hâr­tii pre­cum că nu are pre­ten­ții față de per­so­na­lul medi­cal. La câte­va zile, feme­ia a dece­dat, lăsând orfa­ni doi copii, de trei ani și, res­pec­tiv, de numai o săp­tămâ­nă.

Dodon: „Mă voi implica personal”

Cazul a ajuns în atenția lui Igor Dodon. „Mi-a fost transmis acest mesaj care nu poate trezi decît indignare și revoltă. Trebuie neapărat de clarificat, de aflat care sunt circumstanțele cazului. De văzut care e soartă de mai departe a copiilor, dacă au rude care pot îngriji de ei. Mă voi implica personal pentru a oferi tot ajutorul necesar acestor copii. Suferința lor trebuie redusă, pe cît e posibil acest lucru în lipsa unei mame iubitoare”, a spus Igor Dodon.

Publicitate

Astăzi, și Ministerul Sănătății s-a autosesizat pe marginea cazului. „Specialiști în obstetrică și ginecologie, medicină de familie, endocrinologie și medicină legală vor aprecia nivelului de organizare, complexitatea și calitatea asistenței medicale acordate pacientei la toate nivelurile de asistență medicală. Ținând cont de complexitatea cazului și de maladiile concomitente grave ale pacientei respective, datele finale ale examenului histopatologic vor fi prezentate peste circa 28 de zile”, scrie într-un comunicat oficial al ministerului.

Poziția CNA

În urma examinării Registrului privind evidenţa apelurilor telefonice primite prin intermediul Liniei Naţionale Anticorupţie, CNA a afirmat că nu s-a constatat nici un apel prin care s-ar fi reclamat vreo infracţiune de corupţie comisă în la Institutul Mamei şi Copilului. „Potrivit regulamentului privind înregistrarea apelurilor parvenite prin intermediul Liniei naţionale anticorupţie, ofiţerul de gardă este obligat să facă o notă şi să o transmită direcţiei de investigaţii atunci când este reclamat un caz de corupţie”, scrie în poziția oficială CNA.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal