Cine sunt cei cinci reținuți, asociați companiilor care au livrat produse alimentare în valoare de milioane de lei instituțiilor publice

Cine sunt cei cinci reținuți, asociați companiilor care au livrat produse alimentare în valoare de milioane de lei instituțiilor publice

Lovis Angro este compania din dosarul licitațiilor trucate care pe parcursul ultimilor doi ani a câștigat cea mai mare sumă de bani de pe urma contractelor încheiate cu instituțiile statului - 25 de mln de lei. Lilian Sofrone, fondatorul și administratorul acesteia și a întreprinderii cu același nume, Sofrone Lilian, se află pe lista persoanelor reținute de CNA, dar încă neconfirmată de instituție. Cinci dintre cele 17 persoane reținute în cazul licitațiilor trucate sunt fondatori sau asociați ai unor companii care au câștigat licitații pentru livrarea produselor alimentare în intituțiile statului. 

Fondată în 2007, compania Lovis Angro activează în mai multe domenii, printre care comerț, consultață și traduceri, conform openmoney.md. Serviciile către instituțiile publice ale Lovis Angro pentru anul 2016 acoperă mai multe raioane ale țării, numărând zeci de contracte semnate în 2016 cu diverse instituții, în marea lor majoritate primării locale, dar și instituții de asistență socială și direcții locale de învățământ. Printre cele mai notabile colaborări totuși sunt cele două contracte încheiate cu Direcția Educație Tineret și Sport (DETS) a sectorului Râșcani, care i-au adus companiei 4,3 mld de lei în 2015 și contractul cu DETS a sectorului Buiucani în sumă de 1,1 mln de lei.

...

Publicitate

Lilian Sofrone a fondat un an mai târziu și întreprinderea individuală Sofrone Lilian, specializată în comerțul produselor alimentare, a băuturilor și a tutunului, dar care nu are la activ nici un contract cu o instituție publică în ultimii doi ani.

Natalia Bahcivanji și Sergiu Bahcivanji sunt alte două persoane aflate pe lista neconfirmată a celor reținuți de CNA și care sunt, conform Deschide.md, asociați cu Sanex-Comerț, care a livrat produse alimentare instituțiilor publice. Cu sediul la Ialoveni, Sanex-Comerț a fost fondată în 2007 de Grosu Stepanida și activează în comerț, creșterea culturilor fructifere, dar și importul băuturilor alcoolice. În ultimii doi ani a încheiat contracte în valoare de 16,6 mln de lei cu instituții publice, iar cea mai notabilă colaborare este cu DETS Botanica, cu care a încheiat un contract în valoare de 4,5 mln de lei. Conform openmoney.md, pentru această sumă Sanex-Comerț a livrat produse alimentare pentru a doua jumătate a anului 2016 instituțiilor preșcolare și internatelor din sectorul Botanica. Care este legătura dintre Natalia Bahcivanji și Sergiu Bahcivanji cu Sanex-Comerț nu este clar în prezent.

Similar, Deschide.md îi prezintă pe cei doi ca fiind asociați cu compania Satus-Prim, și aceasta cu sediul la Ialoveni și a cărei fondatoare este Nadejda Bahcivanji. Cea din urmă mai este fondatoarea companiei Senad-Prim, a cărui administrator este Sergiu Bahcivanji. Conform openmoney.md, Status-Prim nu a încheiat nici un contract cu vreo instituție publică în ultimii doi ani.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal