Serviciul Protecție și Pază de Stat va trece în subordinea SIS, cu păstrarea unui statut autonom, fiind denumit Centrul de Protecție și Pază de Stat. Aceasta este noutatea aceluiași proiect de lege care reglementează numirea șefului SIS de Parlament, despre care a relatat anterior Agora. Practic, asta înseamnă că dacă înainte conducerea SPPS era numită de președinte la propunerea premierului, acum aceasta va fi gestionată de SIS. Într-un final, va reieși că președintele țării, indirect, va fi păzit de SIS.
Astel, documentul semnat de un grup de deputați PD și foști deputați din PLDM și PCRM, motivează această trecere a SPPS în subordinea SIS prin „fortificarea controlului parlamentar și excluderea oricăror ingerințe politice în activitatea acestuia”.
Din act reiese că asigurarea protecției demnitarilor locali și străini, paza sediilor și reședințelor vor fi asigurare de SIS, prin intermediul SPPS.
În plus, conform acestui proiect, directorul Pazei de Stat va fi numit de șeful SIS, care la rândul său, nu va mai fi propus de șeful statului, ci direct de Parlament.
Autorii proiectului justifică prevederea și prin faptul că atacurile la sediile demnitarilor s-au întețit, iar „riscurile teroriste la adresa Republicii Moldova devin tot mai accentuate”. Se mai anunță că decizia va aduce după sine și optimizarea cheltuielilor financiare.
Tot în subordinea SIS va trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali, adică actele clasificate și documentele secrete vor fi tot sub egida SIS.