UE va susține în continuare promovarea reformelor în Republica Moldova, va oferi 45 milioane de euro

UE va susține în continuare promovarea reformelor în Republica Moldova, va oferi 45 milioane de euro

Uniunea Europeană va susține în continuare promovarea reformelor în Republica Moldova în avantajul cetățenilor țării, inclusiv în lupta contra corupției, depolitizarea instituțiilor statului, reforma sistemului bancar. Declarația a fost făcută de Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn în cadrul unei conferinței de presă comună cu prim-ministrul Pavel Filip.

Totodată, oficialul european a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru aprobare unui Acord cu FMI pentru dezvoltarea țării, care deblochează și finanțările din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Astfel, până la finele anului curent, UE va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 milioane de euro în calitate de ajutor bugetar. Potrivit Comisarului Hahn, banii vor ajunge în Moldova în următoarele zile.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că a venit la Bruxelles cu sentimentul unor sarcini îndeplinite. „Pașii pe care i-am făcut în acesta perioadă vor crea premisele necesare pentru o dezvoltare a țării. Cel mai important este ca populația Republicii Moldova să resimtă beneficiile reformelor. Am ferma convingere că vom reuși să facem transformarea, să modernizăm țara. Dacă 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, sunt convins că 2017 va fi anul creşterii Moldovei. Dar, în acest parcurs, avem nevoie în continuare de sprijinul UE. Rog și pe această cale Comisia, Instituțiile UE, dar și Statele Membre să fie alături de noi”, a menţionat Prim-ministrul.

Publicitate

Referitor la alegerile prezidențiale, Pavel Filip a spus că Republica Moldova are de învăţat câteva lecţii în urma acestor alegeri pentru a organiza mai bine procesul electorale pe viitor. „Acum scopul este de a depăşi „febra electorală” şi să ne apucăm de lucru. Am avut o discuție cu președintele ales și i-am spus că guvernul este pregătit să coopereze în interes național, or interesul nostru național este continuarea reformelor, modernizarea, drumul european”, a spus premierul.

Şeful Guvernului a dat asigurări că mobilizarea şi angajamentul de care a dat dovadă actuala guvernare în implementarea recomandărilor UE de la începutul anului curent vor persista şi în următoarea perioadă pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele-cheie în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal