
Stratfor: Schimbările în politica externă a Moldovei mai degrabă vor fi treptate și subtile
Noul președinte al Republicii Moldova, un susținător înflăcărat al Rusiei, va încerca, fără îndoială, să facă unele schimbări în politica externă a țării sale imediat după ce va prelua funcția. Liderul Partidului Socialiștilor și președintele ales, Igor Dodon, de mult timp solicită o reevaluare a relațiilor Chișinăului cu Moscova, Uniunea Europeană și regiunea separatistă Transnistria. Aceste relații ar putea implica ajustări tactice importante în următoarele luni. Însă, pe motiv că societatea moldovenească este profund divizată, următoarea administrație prezidențială va avea probleme în cazul în care forțează vreo schimbare strategică substanțială, se spune într-o analiză a agenției americane Stratfor publicată marți, transmite Agora.
・
Recentele declarații ale lui Igor Dodon semnalizează intenția de a schimba vectorul Republicii Moldova spre Rusia. Însă, este mai ușor de zis decât de făcut. Diviziunile politice și culturale profunde întretaie societatea moldovenească, lucrul dovedit de protestele ale grupurilor pro-occidentale care au avut loc la Chișinău după alegerea lui Dodon. Mai mult decât atât, Moldova este o republică parlamentară, iar coaliția pro-europeană condusă de prim-ministrul Pavel Filip încă controlează legislativul. El, împreună cu mai mulți politicieni dintre cei mai importanți din țară, au asigurat poporul moldovenesc că vectorul integrării europene va rămâne intact, în pofida victoriei lui Dodon, se spune în articol.
Până și Dodon și-a calmat retorica după alegeri, spunând că legăturile mai bune cu Rusia nu trebuie să fie în detrimentul relațiilor Moldovei cu Uniunea Europeană. De asemenea, el a recunoscut că, în calitate de președinte, el nu are competența legală de a abroga acordul de asociere semnat între Chișinău și Bruxelles, sunt de părere analiștii Stratfor.
În orice caz, o schimbare imediată și zdrobitoare a politicii externe, probabil, nu este ceva la ce se poate aștepta Moldova. Cu toate acestea, mai multe mici schimbări în lunile următoare trebuie luate în considerare. De exemplu, prietenia Moldovei și a Occidentului a transformat-o în ținta unor restricții comerciale rusești, care ar putea fi reduse odată ce Dodon va prelua președinția.
Între timp, Dodon intenționează, să viziteze Tiraspol în ianuarie, după ce în Transnistria vor avea loc așa zisele alegeri prezidențiale. Fiind deja în grațiile Rusiei, Dodon va avea probabil un climat mult mai îmbunătățit pentru negocieri în regiune, mai ales din moment ce regiunea se confruntă cu probleme financiare proprii. Și, deși Rusia aproape sigur nu va fi de acord să evacueze trupele din Transnistria, sa va ajunge la o anumită formă de reconciliere economică sau politică cu Tiraspolul.
„Dacă Dodon va face totuși o schimbare importantă în Republica Moldova în anii următori, aceasta va fi mai degrabă treptată și subtilă decât bruscă și extinsă”, conchid experții de la Stratfor.