ONG-urile solicită publicarea în regim de urgență a Regulamentului din Legea 2%

ONG-urile solicită publicarea în regim de urgență a Regulamentului din Legea 2%

Organizațiile semnatare solicită Guvernului publicarea în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, aprobat la ședința Guvernului din 2 noiembrie 2016. Lipsa publicării în Monitorul Oficial face imposibilă demararea procedurii prealabile de înregistrare a organizațiilor beneficiare la mecanism și implicit, imposibilitatea de a aplica mecanismul 2% pentru anul 2017. Acest fapt va influența negativ sustenabilitatea financiară a organizațiilor societății civile în anul următor și va diminua substanțial din eforturile depuse de către autorități pentru a sprijini activitatea organizațiilor societății civile.

La 2 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern de aprobare a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, care este instrumentul de aplicare a „Legii 2%”. Această lege permite persoanelor fizice să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către anumite organizații ale societății civile. Regulamentul stabilește mecanismul prin care contribuabilii, persoane fizice, pot desemna 2% din suma impozitului pe venit către beneficiarii desemnării procentuale.

Până la 29 noiembrie 2016, Hotărârea Guvernului din 2 noiembrie 2016 nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deși, după data adoptării Regulamentului, au fost tipărite șase ediții ale Monitorului Oficial (edițiile din 4, 8, 11, 18, 25 și 29 noiembrie 2016). În același timp, între 2 octombrie și 29 noiembrie 2016, au fost publicate o serie de alte hotărâri adoptate la o ședință ulterioară a Cabinetului de Miniștri.

Publicitate

Nepublicarea Regulamentului cu privire la desemnarea procentuală face imposibilă demararea procedurii prealabile de înregistrare a organizațiilor beneficiare de către Ministerul Justiției. Potrivit Regulamentului, înregistrarea organizațiilor beneficiare ar urma să aibă loc în termen de 20 zile de la publicarea Regulamentului dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016, ziua în care lista beneficiarilor desemnării procentuale ar urma urmează a fi publicată pe pagina web oficială a Ministerului Justiției, se menționează în comunicatul emis de mai multe Organizații Non Guvernamentale.

Adoptarea și implementarea mecanismului de desemnare constituie una din prioritățile stabilite prin Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare (acțiunea 12.3), asumată de către autoritățile Republicii Moldova și raportată ca fiind realizată.

În prezența unui termen restrâns acordat organizațiilor pentru înregistrarea la mecanism (mai puțin de 30 zile), precum și perioada scurtă acordată reprezentanților Ministerului Justiției pentru procesarea cererilor de înregistrare, există riscul imposibilității aplicării Legii 2% în anul 2017 pentru veniturile obținute în 2016. Prin urmare, în perioada ianuarie - martie 2017, contribuabilii persoane fizice vor fi în imposibilitate să direcționeze 2% din impozitul pe venit către organizațiile beneficiare.

Semnatarii solicită:

Guvernului Republicii Moldova

Să asigure publicarea în Monitorul Oficial în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, cel târziu la 2 decembrie 2016.

Parlamentului Republicii MoldovaSă susțină actorii guvernamentali implicați în procedura de implementare a mecanismului de desemnare procentuală pentru a asigura o implementare veritabilă mecanismului 2%, acțiune asumată prin Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

Organizațiile semnatare:1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),2. Asociatia Internationala a Pastratorilor Râului Eco-TIRAS,3. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE),4. Fundația Pentru Dezvoltare,5. Asociația Obștească „SynergEtica Eur/Est",6. Centrul de Instruire si Consultanta Organizațională (CICO),7. Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă (AFPMDD),8. Expert-Grup,9. AO "Femeia si Copilul - Protectie si Sprijin" (FCPS),10. ONG Terra-1530,11. Centrul de Informații GENDERDOC-M,12. Centrul Naţional de Asistență şi Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT,13. Asociaţia Presei Independente (API),14. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER),15. Fundația Est-Europeana,16. Clinica Juridică Universitară,17. Centrul National de Drept "AD LEGEM",18. Federația Națională a Agricultorilor AGROinform,19. Promo-LEX,20. AO Centrul European "Pro-Europa" din Comrat,21. RCTV Memoria,22. Caroma Nord,23. Ambasada Drepturilor Omului,24. Alianța INFONET,25. Asociația pentru Politică Externă (APE),26. Keystone Moldova,27. AO Centrul "Speranța”,28. Centrul International “La Strada”,29. Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC),30. Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM),31. Centrul de Asistenta Socio-Medicală la Domiciliu (CASMED),32. Asociația „Motivație”,33. Centrul de Drept al Femeilor (CDF),34. Amnesty International Moldova (AIM),35. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD),36. Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC,37. Institutul de Reforme Penale (IRP),38. Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM),39. Centrul National de Mediu,40. Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO),41. Platforma Pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului,42. Uniunea Organizațiilor Invalizilor din Republica Moldova,43. Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova "Abilități Europene Fără Limite" 44. Cluster-ul organizațiilor pro-sociale cu statut de Centru "Inovații pentru Cooperări Sociale"

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal