
Opinia avocaților: Ce urmează în dosarul Diaspora vs. Moldova și cât de corectă a fost încheierea Judecătoriei Centru
În procesul de judecată „Diaspora vs. Republica Moldova”, avocații diasporei au ridicat excepția de neconstituționalitate a art. 49 alin. 3 din Constituție, prin care se limita numărul de buletine de vot per secție la maxim 3000. Totuși, Judecătoria Centru prin magistrata Djeta Chistol a respins demersul ca fiind „neîntemeiat”. Agora a solicitat opinia avocatelor Doina Ioana Străisteanu și Violeta Gașițoi pentru a afla ce înseamnă această decizie și care este corectitudinea ei.
・
Potrivit avocaților, încheierea Judecătoriei Centru se contestă cu recurs, iar problema poate fi rezolvată la Curtea de Apel Chișinău. „Din practica anterioară se cunoaște că instanța de apel acceptă recursurile și expediază sesizările la Curtea Constituțională. Dacă citim atent hotărârea CC din 9 februarie 2016, orice jurist înțelege că judecătorul nu este competent să se expună dacă este sau nu o cerere neîntemeiată. Pe marginea acestui subiect poate să se expună doar CC”, spune Doina Ioana Străisteanu.
Pe de altă parte, pe data 1 decembrie expiră cele zece zile din momentul în care Curtea Constituţională primește actele de la CEC, astfel fiind obligată să confirme sau infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.
„Posibil doamna judecătoare a fost presată sau influențată. E mai grav dacă procesul s-a tărăgănat la propria ei inițiativă. Eu cred că respingerea sesizării a fost enunțată pentru ca să nu se reușească în timpul pe care-l are Curtea Constituțională”, crede Străisteanu.
Autor:
„Instanţa urmă să expedieze materialele Curţii Constituţionale însă nu a făcut acest lucru, ceea ce după mine este ilegal. Totuşi trebuie să fie clar că prin încheiere instanţa nu a respins cererea de baza aşa că urmează să examineze fondul cauzei şi să se expună, iar reclamanţii să spere că poate se va face dreptate”, crede, de cealaltă parte, avocata Violeta Gașițoi.
Potrivit Art. 260 alin(1) lit e) Cod de procedura civilă, instanţa judecătorească este obligată să suspende procesul, printre aletele, în cazul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate.
Invocând această prevedere, avocata Doina Ioana Străisteanu spune că „Djeta Chistol și-a asumat competențele Curții Constituționale și a înălcat o normă imperativă care obligă judecătorul să suspende procesul când se ridică excepția de neconstituționalitate”.
Amintim că moldovenii din diasporă, mobilizați pe rețele de socializare, au inițiat o campanie de colectare a semnăturilor pentru mandatarea avocaților care ar ataca statul în judecată pentru că nu a creat condiții în vederea asigurării dreptului constituțional la vot a tuturor cetățenilor aflați în străinătate.